Архим. Дионисий излезе с почти едночасово изявление в „Св. Александър Невски“



Arhim. DionisiiВ Неделята на жените мироносици, след края на светата Литургия, архим. Дионисий (Мишев), който от пет месеца е предстоятел на “Св. Александър Невски”, излезе с изявление пред медиите в патриаршеската катедрала във връзка с отправените критики към него. Над 45-минутното изявление духовникът изнесе не на стълбите пред храма, както очакваха журналистите, а в самия храм, пред светия олтар, което бе прецедент.

Относно изненадващата заря в Пасхалната нощ, архим. Дионисий заяви, че това е разпространена практика в други православни страни и допълни, че онези, които определят това като кич „са възможно най-лошо облечените хора, ходещи по телевизионните студия“. Наред с подобни епитети, които огласиха храма, в словото си отец Дионисий вложи и нотка поетичност: „На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостни към небесата“.

По повод критиките към него, свързани с нововъведенията в богослужебната практика, той уточни, че има интерес към литургиката, тъй като почти шест години е бил началник на богослужебния отдел на Светия Синод и откакто той е предстоятел на „Св. Александър Невски“ е започнала да посещава храма изявено по-ревностната част от миряните. Той отбеляза още, че през Страстната седмица е бил следван Йерусалимският богослужебен устав. „Черкуващите се тук твърдяха, че сякаш са в самия Йерусалим. Попитайте ги!“, каза той.

Архим. Дионисий определи отказа на духовниците в храма да бъдат в съслужение с него като разкол. Той квалифицира свещениците като „изключително недисциплинирани“ и посочи като причина за отношението им към него нарушаване на техни финансови интереси. „Имаш вуйчо владика – ставаш поп“, каза архим. Дионисий по адрес на о. Антоний от храмовото духовенство, който е племенник на Ловчанския митрополит Гавриил. Архимандритът определи още Ловчанския митрополит  (който публично обяви, че ще иска отстраняването на архимандрита от поста предстоятел) като лицемерен в поведението си към патриарха и го обвини в конфликт на интереси.

„Изискващите моето низвержение трябва да знаят, че църковен съд над наречен за епископ се провежда само след възвеждането му в архиерейски чин“, отбеляза духовникът по повод исканията да бъде низвергнат от сан.

В края на своето изявление той окачестви конкретни журналисти и богослови, сред които бяха имената на Горан Благоев, д-р Николай Михайлов, проф. Калин Янакиев, Тони Николов и др., като „псевдоцърковни ментори, от които трябва да си върнем завладяната от тях църква“. След като словото на архимандрита свърши, между миряните в храма се разрази спор на висок тон, който, за щастие, бе прекратен бързо и не прерасна в нещо по-сериозно.

На 18 май Св. Синод на свое заседание ще разгледа казуса с архим. Дионисий. Във фейсбук вече се разпространява събитие с призива за „Молитвено стоене в подкрепа на Св. Синод срещу злепоставянето на Църквата от архим. Дионисий“, което е обявено за 18 май от 9 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...