Басарбовският манастир – важен туристически обект


Миналата седмица в Русе се проведе традиционната среща „без вратовръзки” на посланиците на ЕС у нас. В програмата на първите дами, които придружаваха съпрузите си в Русе, бе включено и посещение на Басарбовския манастир. Същият този манастир, който бе пострадал от наводненията миналата година; единственият действащ мъжки скален манастир в България.

Срещите, особено тези, които имат медийно покритие, независимо дали са с вратовръзки или без, винаги се оказват катализатор на нови идеи на местно ниво. Затова Общинският съвет в Русе трябва скоро да вземе решение за ремонта на пътя до манастира "Св. Димитър Басарбовски".

Местната власт за пореден път констатира, че достъпът до светата обител е затруднен, че пътят има нужда от преустройство. Ето и мотивите: „Инфраструктурното подсигуряване на обекта би увеличило броя на посетителите, ще позволи задържането на туристически групи на територията на град Русе за повече от един ден, ще позволи разработването на нов туристически продукт, в който да е включен и манастира. Ще увеличи приходите от такси за посещение на обекта, които да могат да бъдат реинвестирани в развитието и доизграждането на цялостен туристически етнографски комплекс там, за което Община Русе вече има много градоустройствени разработки”.

Общинските съветници в Русе трябва да дадат положителното си становище по предложението на кмета за финансиране на пътна отсечка – Местен път за манастира “Св. Димитър Басарбовски” и етнографски комплекс “Манастира”, в рамките на проект за развитие на регионалния туризъм по програма ФАР.

Когато водите на р. Русенски Лом прелеят, пътят до манастира се залива, затова ремонтът е повече от наложителен, уточниха от Русенска св. митрополия.

Подобряването на инфраструктурата и привличането на чуждестранни туристи е положителен факт и се подкрепя от страна на митрополията. Предстои откриването на посетителски информационен център в една от скалните пещери, който е финансиран по проект Красива България. За откриването на този център в Басарбовския манастир този месец се очаква да пристигне министърът на труда и социалната политика г-жа Емилия Масларова.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...