Бачковската Богородица за пръв път в Пловдив за Деня на детето



Дарик

Чудотворната икона на Света Богородица ще бъде пренесена от Бачковския манастир за пръв път в Пловдив за Международния ден на детето – 1 юни, съобщават от Пловдивската света митрополия. Пред нея в неделя в църквата "Света Богородица" владиката Николай ще отслужи в неделя света литургия и молебен за благодатна закрила на децата. Това е духовният подарък на митрополита за децата и техните родители, казаха от екипа му.

Чудотворната икона на Божията майка не е гостувала никога в Пловдив. Досега, освен за литийните шествия на втория ден след Великден до местността Клувията, тя е изнасяна само веднъж от манастира, а поводът бе молитва в столицата за спасение на българските медици в Либия. Синодът не разреши иконата да напусне Бачково дори и при направата на копие за покойния вече папа Йоан Павел ІІ. Сега обаче тя ще бъде посрещната тържествено в Пловдив за празника на децата. Церемонията е от 18 часа в събота пред катедралния храм "Света Богородица", където след вечернята ликът на Небесната закрилница и пазителка на децата и покровителка на майчинството ще бъде изложен за поклонение.

В неделя Негово Високопреосвещенство ще отправи молитви към Божията майка да бди и децата от злото в този свят. В тържествената литургия, която видеопорталът www.plovdivlive.com ще излъчва в реално време, ще участват талантите от Детска хорова формация "Пловдив" с диригент Лили Славова. След службата за всички деца, дошли в този ден да посетят храма, и да се поклонят пред образа на Божията Майка, ще има изненади, сладолед и други лакомства.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. semo_semkov каза:

    Някои може и да не целуне иконата за благословение, но поне сладолед ще хапне на корем. С чий ли пари?!
    Това ли е начин да се привлечат децата в храма? Ами като сме неспособни на друг….

  2. prokimen каза:

    Трудно ми е разбера логиката на въпросната ШОУ програма. Толкова ли е далече Бачковският манастир, че вместо богомолците да отидат на поклонение, иконата ще отива при тях. Няма ли да я пренесат със специален самолетен полет както иерусалимския огън?

  3. semo_semkov каза:

    Като при всяко ШОУ и един митрополит може да изчерпа бързо атракциите си, особенно когато са само PR за изграждане на обществен образ. Спомнете си за м-т Кирил като „наместник“ на Синода през 2006г., докато патриарха боледуваше.
    Всяко чудо за три дни! Ревностния духовник и добрият ръководител си проличава в годините, а не от ден до бладне.

  4. Lidia Ilinova каза:

    На 1 юни в Св. Божествена литургия над 30 деца се причастиха след възгласа „Со страхом Божий..“. Владика Николай прочете архипастирското си послание до децата и родителите, което е публикувано в сайта на Пловдивска митрополия. При отслужването на молебена митрополит Николай насърчи децата да застанат с лице пред чудотворната икона и после всички деца казаха заедно Отче наш. Получиха Детска Библия, иконка на Св. Богородица Бачковска и торбичка с лакомства.

    Имаше импровизирана сцена за децата в двора на храма, където пяха, казваха стихотворения, играха.

    Беше истински детски празник, който няма как да се случи с индивидуално посещение на всяко семейство в Бачковския манастир.

    Помислете си с какви сърца наричате организирания подарък за пловдивските деца ШОУ!

  5. vesko_alex каза:

    Дай Боже от всички духовници да чуваме и проповеди като тази на митрополит Николай казана на 01.06.08г.Господ Бог здраве да му даде.