Белоградчишкият епископ Поликарп е новият викарий на Софийския митрополит



На днешното си заседание Св. Синоде изслушал доклад на Българския патриарх относно необходимостта от назначаването на викариен епископ на Софийската света митрополия. След проведени разисквания и гласуване, Св. Синод е взел решение да назначи на тази длъжност Белоградчишкия епископ Поликарп, считано от 29.03.2018.

В подкрепа на решението са гласували: Българският Патриарх, Сливенският митрополит Йоаникий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан.

Против са гласували: Великотърновският митрополит Григорий, Доростолският митрополит Амвросий, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил.

Гласуването се е провело в отсъствието на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Епископ Поликарп е роден на 21 септември 1978 г. в Кюстендил. През 1994 г. се записва в СДС „Св. Йоан Рилски“. Приема монашески постриг на 23.11.1996 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. На 02.03.1997 г. е ръкоположен за йеродякон, на 27.07.1999 г. – за йеромонах.

След богословската си специализация е назначен за игумен на новоизграждащия се Руенски манастир „Св. Йоан Рилски“, край с. Скрино, какъвто остава до 2008 г. От същата година е назначен от Видинския митрополит Дометиан за председател на катедралния храм „Св. вмчк Димитър“, Видин, и на 21.11. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 27.07.2014 г. е хиротонисан за епископ с титлата Белоградчишки в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ и назначен за викарен епископ на Видинския митрополит.

Тази длъжност заема до кончината на митрополит Дометиан, след което, от 20 септември 2017 година, е назначен за трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Той бе сред петимата епископи – кандидати на изборите за нов Видински митрополит, които се проведоха на 28 януари тази година

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...