Библиотека към русенския храм „Св. Николай Чудотворец“ отваря врати в Деня на будителите



Hramova_Biblioteka_RuseНа 1 ноември – Деня на народните будители, в Русе отваря врати библиотека към храма „Св. Николай Чудотворец“ с повече от 700 книги. Официалното откриване ще бъде в празничния ден от 11 ч., след светата Литургия. Освен богословски книги, библиотечният фонд съдържа и художествена и детска литература, поезия, справочници и енциклопедии.

Инициативата е на църковното настоятелство и е по проект „Отворен прозорец към вярата“, финансиран от фондация „Комунитас“. Екипът за осъществяването на дейностите по проекта е с ръководител Валентин Христов, и двама координатори – по един за читалнята в храм „Свети Николай” – Елена Станева, и за изнесените извън храма дейности – Маруся Цветанова.

„Като казваме този израз „Неведоми са пътищата Божии“, той се потвърди в много буквален смисъл. Книгите на поета Здравко Кисьов попаднаха в храма, Бог направи една невероятна метафора. Защото, знаете, последната сбирка, която издаде Здравко Кисьов, беше на религиозна тематика, с прекрасни стихове“, каза пред БНТ председателят на  храма отец Стефан Стефанов. Освен творчеството на Здравко Кисьов, на църквата са дарени и книги от личната му библиотека.

Сред основните цели на проекта е да превърне външната територия на храма в средище на културен и духовен живот, да се спомогне за обогатяването на познанията за християнската вяра на миряните от енорията на храма и на другите църкви в Русенската епархия, както и да провокира вниманието на хора, които досега не са участвали в църковния живот. Очакванията са библиотеката да предизвика активността на членовете на енорийската общност и да привлече нови вярващи.

„Целта ни е да изградим подвижна библиотека с християнска литература – като продължение на идеята на магистъра по църковно-социално дело Йоана Матеева, създала този модел в енорията при Софийската духовна семинария. Хранилището на библиотеката ще се попълва със заглавия от издателства на духовна литература литература – книги, периодични издания (списания, вестници, бюлетини). Фондът може да се дообогатява чрез дарения от миряни от енорията, както и от други донори. Първите дарения вече са факт“, отбелязва още отец Стефан.

Проектът има и втори етап, в който ще бъде проведена анкета сред енориашите – как оценяват дейността на библиотеката, кои заглавия са ги привлекли, кои теми от периодичните издания са били най-интересни за тях и пр. Анкетата ще бъде последвана от събеседвания за предизвикалите най-голямо внимание заглавия. Месец преди приключването на проекта ще бъде издаден и вестник, който ще обхване всичко, което е извършено през периода от старта на проекта. Вестникът ще публикува и резултатите от анкетата, репортажи от проведените обсъждания на книги, интервюта с посетители на библиотеката и други материали. Той ще бъде представен на заключителната ни пресконференция с представители на русенските медии.

Новооткритата библиотека с читалня ще бъде отворена за ползване всяка сряда, четвъртък и петък от 10.30 до 16.30 ч. През летните месеци читалнята ще бъде на открито в двора на църквата. Библиотеката ще е и мобилна – ще „посещава“ други църкви, социални домове и учебни заведения.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...