Бизнесмен ще развива религиозен туризъм в Килифарево


Източник: Янтра днес

Семеен хотел с акцент на религиозния туризъм изгражда в Килифарево великотърновският бизнесмен Пламен Спасов. Той ще инвестира в обекта 150 000- 200 000 евро и ще разкрие 10 работни места. Според Спасов този вид туризъм е една перспективна и неразработена ниша в региона. Той ще привлича предимно чужденци, на които ще предлага обиколка на 20-те известни манастира от областта.

Развитието на религиозния туризъм е подходящо за град с богата история като Килифарево, недалеч от който се намира известният Килифаревски манастир "Рождество Богородично", обяснява бизнесменът.

Семейният хотел се намира в непосредствена близост до църквата "Свети Архангел Михаил" в Килифарево. Той се гради на мястото на стара гимназия, която м.г. Спасов е купил на търг за 7600 лв. Сградата е била в окаяно състояние, но е в стар стил, който инвеститорът ще се стреми да запази. Предвижда се обектът да бъде открит в края на лятото.

Сградата на бившата гимназия е строена в края на XIX век, до края на 70-те години на XX век е била поликлиника. След това е започнала да се руши, обясни председателката на църковното настоятелство на "Свети Архангел Михаил" Румяна Христова. Църквата има любопитна история. На това място е имало храм още през 1290 г. и е бил единственият в района чак до Тревненско. Тъй като сградата била дървена, през 15 век я опожарява самият свещеник, за да не бъде разграбена от турците. През 1871 г. църквата е възстановена от Недялко Тихойнов – ученик на Кольо Фичето.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...