Благодатният огън от Йерусалим пристига у нас на 26 април



Darik news

Очаква се, че благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим ще пристигне в България след 22 ч. на 26 април. От нетварната светлина ще запалят свещичките си всички православни християни на Великден.

Огънят ще бъде донесен от делегация на Светия Синод, в която участват Варненският митрополит Кирил и Пловдивският Николай. Първи Йерусалимският патриарх запалва свещите си. С литийно шествие той влиза в храма на Възкресението. Представители на арменците, арабите, сирийците, коптите и други целуват ръката му, за да получат правото да приемат от него свещения Огън. След това започва лития, по време на която патриархът и епископите три пъти обикалят светия Гроб, пеейки църковни химни. Синьо-бели светкавици минават навсякъде и факлите, които патриархът държи, но и всички кандила в храма се запалват сами. В това богослужение ще участва митрополит Николай.

«Изливането на светлината», известно като слизането на благодатния Огън, е велико чудо, което се наблюдава всяка година на Божи гроб в деня преди църковния празник Възкресение Христово. Благодатният огън има небесен произход. Свидетели разказват, че в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете на поклониците. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от II век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма в Йерусалим. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. Той застава пред входа на параклиса, народът се моли, докато във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората ликуват.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...