Благословен двоен юбилей на Видинския митрополит



На 2 август т.г. Негово Високпреосвещенство Видинският митрополит Дометиан навърши двадесет години митрополитско служение, а на 11 ноември празнува 75-тата си годишнина.

Роден е в китното смолянско село Хасовица в свещеническо семейство – о. Василий и Руска Топозлиеви. Израснал в християнска среда, завършва с отличие Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” и Духовната академия в София. Възпитан е в православната вяра от блаженопочиналия патриарх Кирил и Старозагорския митрополит Панкратий – негов духовен старец. От 14 януари 1959 г. тогавашният Димитър Топозлиев е постриган в Мъглишката света обител с името Дометиан.

Преминава всички йерархически степени – бил е протосингел на Старозагорска, по-късно – и на Великотърновска и на Софийска (1969 г.) епархии. Продължава образованието си в Англия като стипендиант на БПЦ. На 15 декември 1974 г. е хиротонисан за Знеполски епископ – по това време изпълнява длъжността Главен секретар на Светия синод при първосветителското служение на Българския патриарх Максим.

В продължение на 4 години дядо Дометиан управлява и задграничната Американска епархия на БПЦ. След завръщането си от САЩ през 1983 г. е назначен за първи викариен епископ на Софийския митрополит и Български патриарх Максим – до избирането му за Видински митрополит на 2 август 1987 г.

На многая лета, владико!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Защо не съм…?

    Защо не съм и аз поет,

    поет като Пишурката?

    Ех, че ода бих направил

    на баба си на хурката!

    Защо не съм и аз поет,

    като Сапунова трети!

    Че запял бих, че възпял бих

    на владиката конете!

    Но защо не съм Владикин,

    да напиша чудна драма –

    за жабите, за мишките,

    и боят им с цар Радана?

    Защо не съм и Войников,

    плодовит, прочут списател,

    да съставя и молитви

    на нашия цар създател?

    Защо не съм и Пърличев,

    да преведа Илиада;

    но с такъв превод, за който

    и лобут да ми се пада?

    Но защо не съм Славейков,

    да заплача, да запея:

    „Не пей ми се, не смей ми се,

    от днес вече ще да блея“?

    Но защо не съм и Вазов,

    „вярата“ си да възпея:

    че ще стане вълк овцата,

    а певците като нея?!

    Христо Ботьов

  2. toshev2006 каза:

    Предполагам автора е чувал и знае за всички онези негативи, в общ и личен план, с които визираните митропорлити са ощетили БПЦ? В този контекст патетичните похвали едвали са уместни!
    Това не означава, че БПЦ не е имала архиерей за похвала, но различни от горепоменатите.