Близо 500 непълнолетни осъдени на пробация през 2007 г.



 

Броят на непълнолетните, осъдени на пробация от въвеждането на пробационната мярка у нас през 2007 г., е 491. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" към Министерство на правосъдието Петър Василев на международна конференция за подобряване на междуинституционалното сътрудничество в превенцията на младежката престъпност.

 

 

Общият брой на осъдените на пробация до февруари 2007 е 11 000, каза Василев. Василев посочи, че пробацията все още се прилага рядко, тъй като се възприема като нова мярка. Той добави, че информативната база на пробацията е недостатъчна и тя не дава възможност на пробационните служители да участват в досъдебното производство. Според Василев причините за рядкото налагане на пробация е и в липсата на действащ контрол от страна на пробационните служители върху осъдените. В момента има 500 пробационни служители, които осъществяват физически контрол върху осъдените на пробация, каза Василев.

Шефът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” смята, че това положение може да се подобри чрез въвеждането на система за електронно наблюдение, чрез която ще се повиши контролът върху осъдените. Спрямо непълнолетните нарушители могат да бъдат приложени два вида пробационни мерки – оставане в общността и откъсване от общността чрез настаняване в интернати, каза Василев.

Той отбеляза, че сред непълнолетните, които са извършвали престъпления, се наблюдава най-висок процент на рецидив – 40 процента, докато при останалите затворници рецидивът е 20 процента. Почти всеки рецидивист е започнал престъпната си дейност като непълнолетен, посочи Василев. 80 процента от системните правонарушители – с 5 и повече ефективни присъди, са извършили първото си престъпление като непълнолетни, добави той. Според Василев, чрез налагането на пробация като алтернативна мярка на наказание, това положение може да се подобри.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ... каза:

    А какво значи „пробация“?