Богословските факултети в Търново и Букурещ подписаха договор за сътрудничество



Договор за академично сътрудничество между Православния богословски факултет на Великотърновския университет и Православния богословски факултет на Букурещкия университет бе подписан от представители на двете страни във Велико Търново. Отчитайки интереса и желанието за официално сътрудничество основно между катедрите по иконография и църковно изкуство на двата факултета в договора са включени няколко клаузи.

Първата клауза засяга сътрудничеството при съвместната дейност на студентите по бакалавърски и магистърски програми. Включени са реципрочни посещения и размяна на студенти, модули от дидактически интерес, практически дейности, съвместни изложби и декориране на светски или църковни сгради в сътрудничество. Практическите съвместни дейности в определени техники ще се провеждат под наблюдението на преподаватели.

Втората клауза засяга съвместната дейност на преподавателите. Посочени са разменни посещения, обмен на преподаватели, симпозиуми и обмен на полезен опит.

Третата част се отнася до научноизследователската дейност и включва съвместни проекти и дейности.

Последните две клаузи се отнасят до финансовата част и материалната база.

Договорът е на три езика – български, румънски и английски и влиза в сила от момента на подписването със срок не по-малко от две години.

Поздравления и добри пожелания бяха изказани и от двете страни като желанието е да се работи и за това Дунав да не разделя два народа и две култури, а по-скоро да ги обединява.

Православният богословски факултет на Букурещкия университет има дълга история. Официално отваря врати на 12 ноември 1881 година, но със закон бива признат през 1890 г. През 1948 година e трансформиран в Богословски институт с университетски статут, а административният и дидактичен персонал преминава към Министерството на вероизповеданията. През академичната 1991/1992 година отново си връща статута на Факултет към Букурещкия университет.

 

Следват редица промени. Откриват се нови специалности като "Богословие и литература" и "Богословие и социални дейности". През 1995 година се откриват "Богословие и културно наследство" и "Богословие и класически езици", а през 1996 година започва работа и “Богословие и църковно изкуство”.

През учебната 2005/2006 година структурата на академичното богословско образование се променя според принципите на Болонската декларация за създавана на общоевропейско образователно пространство за висшето образование. С други думи програмата се организира само в една област – Православно богословие. Обособяват се четири специалности като Пастирско богословие, Дидактическо богословие, Социално богословие и Сакрално изкуство. В момента функционират шест катедри – Библейско богословие, Историческо богословие, Систематическо богословие, Практическо богословие и Църковно изкуство.

Църквата "Света Екатерина" работи като храм на факултета и е метох на манастира "Света Екатерина" в Синай. В задълженията на студентите са включени посещения на храма според установена литургична програма.

 

В рамките на факултета функционира и Център за Православно духовно обучение "Свети Григорий Палама" и е една от най-модерните зали в университета. Оборудването и модернизирането на залата и част от библиотечния фонд са дарение от стареца Ефрем от манастира Ватопед на Света Гора.

 

Факултетът носи името на Патриарх Иустиниян и има двама стопани – Православната църква в Румъния и Министерството на науката и образованието. Негово светейшество патриарх Даниил е духовен ръководител на Православния факултет и преподавателите работят с неговата благословия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...