Богословският факултет на СУ празнува 90 години от създаването си



altС тържествени богослужения и поредица от празнични събития Богословският факултет на Софийския университет ще отбележи своята 90-годишнина. Създаден през 1923 г., Богословският факултет се е утвърдил през десетилетията като емблематичен академичен център за подготовка на богослови, православни свещенослужители, учители по религия, специалисти в социалната сфера и др.

През 1951 г. с постановление на Народното събрание е отделен от Софийския университет и обособен като висше духовно училище с името Духовна академия „Св. Климент Охридски“ под ведомството на Българската православна църква. През юли 1991 г. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към университета, което се извършва по съответния ред още същия месец.

Утре, в навечерието на Деня на св. Климент Охридски, от 16 ч. честването на юбилея ще започне с празнична вечерня в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет, отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. От 17.30 ч. в Аулата на факултета деканът доц. д-р Александър Омарчевски ще приветства академичната общност за празника и ще изнесе доклад, посветен на 90-годишния юбилей на БФ. Същата вечер ще бъде представен и филм за Богословския факултет.

На 25 ноември, когато Църквата чества паметта на св. Климент Охридски, от 9 ч. в академичния параклис на БФ Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи празнична света Литургия.

В рамките и на традиционните „Климентови дни“ празничната седмица продължава със Семинар, посветен на 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, който ще се проведе на 26 ноември от 17 ч. в осма аудитория на Богословския факултет.

На 28 ноември пък Библиотека Библика на Богословския факултет обявява Ден на отворените врати за гости и читатели. Поводът е 15-годишнината от нейното създаване. Със съдействието на Дружеството за новозаветни изследвания, днес Библейската библиотека на БФ разполага със 7000 книги и 2500 тома периодика. От 16 ч. ще се състои кратка тържествена част, която ще включва: поздравителен адрес от Дружеството за новозаветни изследвания, поднесен от проф. д-р Иван Желев, представяне на Библиотека Библика и поредицата „Библейска библиотека“ от настоящия директор на библиотеката доц. д-р Ивайло Надейнов, а гл. ас. д-р Анна Маринова ще представи авторската си книга „Сърцето в Стария Завет“. Изданието е последният излязъл, девети том от поредицата „Библейска библиотека“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...