Божествена св. Литургия и свещеническо ръкоположение във Видинска епархия



На 7 ноември, Седма неделя след неделята подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил посети гр. Берковица, околийския център на едноименната духовна околия във Видинска епархия. Архиереят отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ на която извърши и ръкоположение в свещеническа степен на дякон Красимир Гоцов.

Попълването на свещения клир с нов свещенослужител е радостно събитие за Църквата, още повече в днешния свят с все повече преобладаващи материални ценности. Поемането на свещеническото служение от човек в зряла възраст, чието семейство има добра репутация в църковните среди и обществото, свидетелства, че Бог промисля за света, и както във времето на светите апостоли и днес призовава изсред учениците Си служители в Своята Църква.

В края на богослужението, след проповедта митрополит Даниил се обърна с напътствие към новоръкоположения свещеник:

„Днес ти прие дара на свещенството – Сам Господ, чрез ръкополагането от наше смирение те удостоява да отслужваш общественото богослужение – Светата Божествена Литургия в енорията, където ще бъдеш назначен. Удостоява те да приобщаваш повярвалите в Христа към Неговата Църква чрез Светото Кръщение, да преподаваш на верните православни християни пречистите Тяло и Кръв Христови, които Господ отдаде за живота на света, да приемаш покаянието на каещите се и да ги приобщаваш към верния народ чрез тайнството Покаяние и Изповед, да представяш пред Бога молбите и прошенията на енориашите си, да се молиш за тях за всичко, което е потребно за добруването и спасението им. Поверява ти се да учиш и просвещаваш енориашите си в Православната вяра, да ги предпазваш от заблуди, да ги учиш на братски енорийски живот и така да ги водиш към Христа. Досега ти си засвидетелствал доброто изповедание, като сам ти и семейството ти сте се назидавали във всичко това и според силите си се стремите към добродетелен живот, стремите се да възпитавате домашните си във вярата, а ти да полагаш трудове за придобиване на духовно образование и подготовка за свещеническо служение. Постоянствай и пребъдвай във всичко това с още по-голямо усърдие, защото Свещеното Писание, както и св. Отци на Църквата ни учат, че по този начин ще имаш винаги Божието благословение в трудовете си и службата ти ще бъде благоприятна Богу за твоя душевна полза и спасение, както и за добруването и спасението на верния народ в енорията ти. Господ да ти помага за благодатно, плодотворно и спасително служение!“

Новоръкоположеният клирик бе поздравен сърдечно от многолюдно изпълнилите храма православни християни и от своя старши събрат Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Петър Георгиев, архиерейски наместник на Берковска духовна околия и председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Николай Чудотворец“, където след богослужебния стаж ще бъде назначен на служение о. Красимир.

Свещеник Красимир Гоцов е родом от гр. Берковица. В семейството със своята презвитера имат три деца. Той бе ръкоположен за дякон от Видинския митрополит на празника Живоприемни Източник, през светлата седмица тази година.

Нека Бог дарува на новия йерей доброплодно и многолетно служение на Господнята нива и да принася със старание духовни плодове пред Господаря на жътвата за неговото и на повереното му паство спасение!

 

 

Източник: Видинска митрополия

Снимки: Видинска митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...