Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица пристигна в Ловеч


На 30.08.2008 г., в 16:30 ч., Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица пристигна в Ловеч. В събота следобяд светата икона бе посрещната на Дунав мост от Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил, духовнци и миряни от град Ловеч и съпроводена до центъра на епархията.

На централния пощад на града, в присъствието на кмета на общината, гости от Украйна и множество вярващи, Митрополит Гавриил отслужи молебен пред чудотворния образ на Божията Майка, след което с литийно шествие иконата бе отнесена в катедралния храм “Св. Троица” и оставена за поклонение. Потокът от вярващи продължи през цялата нощ срещу неделя, продължава и в момента, след празничната неделна Св. Литургия, когато стотици хора изпълват катедралния храм и търпеливо очакват своя ред да се докоснат и поклонят на мироточивата икона. В своята неделна проповед Негово Високопреосвещенство Митрополит Гавриил разказа за някои от чудесата, станали след молитва пред Боянската икона. Нека приведем само едно от тях: През 1993 г. за иконата чула една млада майка от Хмелницката област, чийто малолетен син Георги бил неизлечимо болен – детето имало тумор в мозъка, 4-та степен, в следствие на който била настъпила деформация на главата и лицето. С последна надежда майката се молила пред иконата в продължение на три нощи, молили се енориашите и самият настоятел на храма в с. Бояни отец Михаил. След третата нощ момчето напълно оздравяло и когато го завели за повторен медицински преглед, лекарите казали на майката, че тя е довела друго дете – следи от тумора и външни деформации нямало.

Благодарение на светата икона около с. Бояни в кратко време се образували два манастира – девически и мъжки. Около последния, в който се и съхранява чудотворният образ на Пресвета Богородица – Банченския мъжки манастир, в момента действа сиропиталище за 150 деца без родители.

Чудотворната света икона ще остане до 17:00 в гр. Ловеч, след което ще се отправи за град Троян, а оттам и за другите центрове на духовните околии на Ловчанска Епархия. На 06.09 тя отново ще бъде посрещната в Ловеч – при строежа на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, където Митрополит Гавриил ще отслужи молебен и ще се извърши литийно шествие около градежа на новата църква. На 08.09.2008 г. мироточивият образ на Божията Майка ще бъде във Врачешкия манастир, а на други ден ще се отправи за своя манастир в Украйна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...