БПЦ в зората на демокрацията и четвърт век по-късно



viara_i_obshtestvoРавносметката от миналото в сегашно време – една дискусия във „Вяра и общество” тази събота.

В този брой ще видите:

– Как Българската православна църква посрещна 10 ноември 1989? Беше ли подготвена за промените в обществото след рухването на атеистичния тоталитарен режим? Успя ли тогава Църквата да се отърси от „старите” си зависимости и не придоби ли сетне „нови”? Планиран ли беше разколът в Църквата и можеше ли той да се избегне? – по тези и други теми, провокирани от 25-та годишнина от началото на демократичните промени в България, ще разговаряме с трима участници в събитията отпреди четвърт век: свещеник Любомир Попов от Варна – депутат през 1990 г. в 7 ВНС, Любомир Младенов – един от първите служители на новоснованата през 1990 г. Дирекция по вероизповеданията, по-късно неин директор, и доц. Дилян Николчев, който като млад богослов е сред възстановителите на Съюза на църковните служители.

Преди дискусията ще си припомним събитията отпреди 25 години с видеоматериал, изграден изцяло от архивни кадри и документи от онова време – донесения на владици – агенти до ДС от края на 1989 г., бденията на Христофор Събев, участието на митрополит Пимен в Кръглата маса, първото черкуване на членовете на Политбюро на ЦК на БКП и т.н. От свидетелските разкази в този материал ще научите и кои синодални митрополити са се оказали най-подготвени за настъпващите промени.

Вашите въпроси по темите на този разговор може да зададете предварително чрез страницата ни във Фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg, или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир Ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

– Светиня от Освобождението пази Ловеч – в деня, когато честваме св. Архангел Михаил, ще ви разкажем за интересната съдба и чудесата на една малко известна икона на небесния архистратиг, която се почита в града край р. Осъм. Ще научите и как тази светиня спасява града през Руско-турската освободителна война.

Гледайте ни, очакваме Ви! В обичайния час – точно в 17.00!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...