БПЦ е номинирана за Нобеловата награда за мир



В годината, в която България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи, Българската православна църква получи номинация за Нобеловата награда за мир. Номинацията е направена от Лъчезар Тошев – депутат и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

„Действията на Българската православна църква за спасяването на българските евреи през Холокоста са пример за вдъхновение за тези, които взимат решенията днес, че не трябва да се страхуват да заемат позиции, независимо какво ще им струва това“, мотивира предложението си г-н Тошев пред агенция „Фокус“.

„Инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е не друг, а Българската православна църква. Нейните архиереи – екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил (сетнешен патриарх Български), както и целият Св. Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите. Така например митрополит Кирил в пълно архиерейско одеяние и жезъл ляга на релсите пред влака на Пловдивската гара, пълен с невинните български евреи, и заявява, че влакът ще тръгне само когато първо премине през неговото тяло!… Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция. Тази нейна откритост, съвместена с активни обсъждания на заседания на Св. Синод, проповеди и конкретни преписки и действия стимулират българската общественост и въпреки свалянето междувременно на Д. Пешев от поста му в Народното събрание, се формира силен обществен натиск срещу депортацията на евреите…“, се казва в информация на официалния сайт на БПЦ по повод номинацията.

Сред организациите, които през годините са били лауреати на наградата са: УНИЦЕФ, Международният Червен кръст, Върховният комисариат на ООН за бежанците, Европейският съюз и др. БПЦ е единствената религиозна институция, номинирана за тази награда.

Лауреатите от номинираните за наградата за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври тази година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...