Братството на Рилския манастир излезе с изявление по повод съобщения за мироточене на частица от мощите на св. Йоан Рилски



Rilski manastirНа официалния патриаршески сайт от вчерашния ден е публикувано изявление от братството на Рилския манастир по повод наскоро излезлите в медийното пространство съобщения за мироточене на частица от мощите на св. Йоан Рилски. Ето и пълния текст на изявлението:

„Новината за новото чудо край Бяла черква, където вече събират в тавичка мирото, което започнало да извира от мощите съхранявани в близкия манастир на светите апостоли Петър и Павел, ни остави със смесени чувства. Радостно е за християните, когато Всеблагия Бог проявява милостта Си и изпраща знамения за утеха и поука на Своите верни. Тъжно е, обаче, когато зад подобни „чудеса“ прозира една константа на „необходимите“ условия за тяхното проявление.

Като чада на преп. Йоан Рилски Чудотворец ще се спрем конкретно над случая с мироточивата частица от неговите честни мощи, съхранявана във въпросната обител. Няма да изненадаме никого, ако споменем, че и това „средище на чудеса“ отговаря на задължителното за подобни благодатни проявления „изискване“ – да се възхвалява Бог по стария стил. Задавали ли сте си въпроса защо има толкова много старостилни общности сред православните, които в повечето случаи нямат никакво общение не само с Църковната йерархия, но и с останалите старостилни групи? Защото онзи, който счита себе си за нещо, бидейки нищо, не би могъл да носи теготата другиму (Гал. 6:2-3) и така, като бива изкушен, изпада в прелест, опиянен от думите на св. пророк и цар Давид: „Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи“ (Пс. 1:1). Така решава да си направи собствено сборище. Пренебрежителното отношение към Христовите слова: „опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние“ (Йоан 17:11) и още: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам.“ (Йоан 14:27) е продиктувано от въпиющата нужда на прелъстения да обезпечи някак човешките нужди на своето сборище, а какъв по-сигурен начин за това от някое „Божие знамение“, което да доведе тълпи от вярващи. Както се казва, по мироточещите икони и мощи ще ги познаете.

Няма да правим анализ на старостилната ерес, понеже това е работа на църковните центрове за изследване и противодействие на деструктивните култове и сектите. Необходимо е да поставим въпроса как и откъде са се сдобили във въпросната обител с мощи на Преподобния. Категорично заявяваме, че частици от мощите на Рилския светец са предоставяни на храмове и манастири само с изричното разпореждане на Св. Синод на БПЦ, за което съответните църковни поделения би трябвало да разполагат с писмено удостоверение. Понеже такова не е издавано, подлагаме на съмнение дори автентичността на това, което в момента „мироточи“ край Бяла черква.

Тъй като разпространяващите новината риторично поставят пред вярващите въпроса: Защо ли чак сега започнаха да мироточат мощите на св. Йоан Рилски, от чието Успение тази година се навършват 1070 г.? А също и: Защо през всичките тези столетия Преподобният не показа своето благоволение към онези, които взеха кръста си и го последваха (Мат. 16:24)? От същите се очаква да стигнат сами до внушавания отговор: Защото Бог излива Своята благодат само над ония, които Му се покланят с дух и истина (Йоан 4:23), разбирай: в точния ден и час по стар стил!

Не, възлюбени братя и сестри! Не за този дух и истина ни говори Христос, а за „Светия Дух на премъдростта“, Който „ще се отдалечи от лукавство и ще се отвърне от неразумни умувания“ (Прем. 1:5), понеже Божията благодат се състои не в личби и чудеса, каквито фарисеите искаха от Господа (Мат. 12:38), а в обогатяването във всяко слово и всяко познание (1 Кор. 1:5) на Христовата истина. Като чада на преп. Йоан Рилски ние сме длъжни да изпълняваме Завета, който той ни остави, да утвърждаваме във вярата единокръвния си народ и да го наставляваме да не следва нелепи обичаи, след като веднъж е приел светата вяра. За такива, които смущават и разделят Христовото стадо, е предсказано: „Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат“ (Мат. 18:7). Затова и постоянно слушаме: Ето, тук е истинското Православие или ето, там е автентичното Православие. Така „вълкът разграбя и разпръсва овците“ (Йоан 10:12).

Възлюбени,

Автентичният преп. Йоан Рилски Чудотворец е такъв, какъвто всички ние го познаваме и до когото всички сме се докосвали, положен в своята обикновена ракла пред иконата на Спасителя Христос в съборния храм на Рилската света обител, любящ отец и бърз помощник за всички, които с вяра пристъпват към нетленните му мощи – извор на изцеления и чудеса, но не и на миро. Автентичният преп. Йоан Рилски ни завеща да се поучаваме в закона Господен, да се придържаме здраво в църковните правила и да не пренебрегваме установеното от светите Отци, а всичко останало ще ни се придаде (Лука 12:31).“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...