Бургас почете жертвите на арменския геноцид



News. bg

За първи път в Бургас се отбелязва ден на памет за арменския геноцид. Арменската църква в Бургас е най- старият християнски храм в града.

Бургазлии се почувстваха длъжни да почетат историческите дати в календара на арменските си съграждани. Този ден бе отбелязан с панихида в храм-паметника "Сурп Хач", което означава "Свети кръст". Датата 24 април бе определена след решение на Общинския съвет, съобщиха от Бургас Инфо. Този знак на уважение към арменската общност в морския град предизвика поредица от реакции, както на недоволство, така и на благодарност.

Бяха поднесени венци и цветя на Паметника на Геноцида пред Арменската църква, а след това бе изнесен концерт в памет на жертвите на геноцида.

Всяка година арменците по света и в Армения отбелязват с факелни шествия и манифестации деня на геноцида и призовават Турция да го признае.

Пример за това е 90-годишнината през 2005 г., когато в столицата Ереван стотици хиляди хора се събират на мемориала. По същото време има протести и в Лос Анджелис, където живее голяма арменска общност.

На 12 октомври 2006 г. френският Парламент приема Закон за криминализиране отричането на Арменския геноцид, според който всеки отричащ съществуването му подлежи на лишаване от свобода.

Към януари 2007 г. в света остават едва няколко държави, непризнали официално Арменския геноцид, освен Турция. Сред тях е и България.

След като българският парламент не успява да приеме декларация за осъждането на Арменския геноцид, общинските съвети на няколко български града гласуват декларацията от името на градския парламент, сред тях са Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Арменците по целия свят почитат днес паметта на сънародниците си, загинали по време на Арменския геноцид. На 24 април 1915 г. хиляди са избити в Истанбул и другите големи градове в империята, с което е поставено началото на масово изтребление на тази общност. Днешния ден е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...