Бургас ще има уникален паметник на св. Николай Чудотворец



Източник: Фокус

Започна монтажът на паметника на Св. Николай Чудотворец в Бургас.”Благодарение на Йоан Костадинов, Бургас ще има уникален паметник на светеца, това заяви известният бургаски художник Иван Бахчеванов, автор и изпълнител на проекта на новия паметник – арка минути след като бяха издигнати металните барелефи със светия лик на Николай Чудотворец в центъра на Бургас до банка ДСК. По Божие благоволение монтажът на паметника на небесния покровител на Бургас се извърши на 19 октомври – в деня, когато светата Православна църква чества паметта на българския светец Йоан Рилски. Тържественото откриване и освещаване на паметника обаче ще стане на 6 декември – Никулден, празникът на града.

Още отсега бургазлии могат да се любуват на прекрасното творение от метал и камък, представляващо триумфална арка от двете страни, на която е поставен барелеф с иконографския образ на св. Николай Мирликийски, претворен според православния канон и в духа на българската иконописна традиция.
"През миналата година се явих на конкурс, обявен от община Бургас и го спечелих. Идеята за християнски паметник на покровителя на града е на Йоан Костадинов, който след като разбра, че поемам такава голяма отговорност ми каза скромно и чистосърдечно: „Иване, работи и гледай всичко да стане много хубаво!” Дали съм успял да изпълня заръката на кмета, оставям на преценката на моите съграждани – бургазлии. Аз мога само да ви кажа, че вложих в тази си работа за прослава на християнския светец цялото си сърце, ум, опит и старание. Работата по изработката на самия монумент започна през декември 2006 година и след много труд, напрежение и мъки, както виждате, успях да го завърша преди църковния празник на светеца – 6 декември. Работил съм без да се интересувам от избори и предизборни агитации…Стигнах до идеята за арка, а не за статуя, за да могат хората да минават под лика на светия Чудотворец, така че непосредствено да усещат неговото благодатно въздействие. Освен това, в нашата православна традиция статуи на светци няма, а пластично представяне върху барелефи или икони с обков. Търсил съм връзката точно с традицията на нашите прекрасни икони с изискан сребърен обков. Затова и барелефите от арката на паметника са изработени от неръждаема стомана – материал, който е подобен на среброто по художественото си въздействие, но същевременно е вечен и не подлежи на разпада на корозията. Отчитал съм, влажното бургаското време и затова използвах материал, върху който не може да има и грам ръжда”, каза художникът Иван Бахчеванов.
В цялостната разработка на монумента е заложено на вечната комбинация между метал и камък, като за целта е използван велинградски мрамор за облицовка на носещите колони на арката.”Търсил съм и друга символика – двулицевият барелеф на светеца е ориентиран в посоките на света Изток – Запад, напълно в духа на православната традиция. Така че първите лъчи на слънцето от изгрева на всеки нов ден да огряват лика на светеца, както и последните отблясъци на залеза – да се „спират” върху неговия образ. Самият барелеф представлява творчески претворена икона, чийто оригинал се пази в катедралния храм на град Бари в Италия, където се намират и драгоценните мощи на св. Николай Чудотворец. Консултирал съм се с наши свещеници, които считат, че образът на светеца е пресътворен от мен напълно в духа и според изискванията на православния канон. Ще се радвам много, ако на освещаването на паметника освен наши православни свещеници присъстват и гости от Италия, както ми обещаха от католическата църква в Бургас” , каза още художникът Иван Бахчеванов.
Под лика на светеца върху неговия барелеф може да се прочете текст от неговото житие с многозначно духовно послание: „Николай, това е онази нива, на която можеш да принесеш очакван плод. Обърни се към людете, та в тебе да се прослави името Му. Той не престана да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепва слабите със словото на истината и вярата”
Бургас отдавна заслужаваше да има в своя център един същински християнски паметник – символ на града с образа на неговия небесен покровител св. Николай Чудотворец. И заслугата за това богоугодно дело отново е изцяло на Йоан Костадинов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...