България посрещна чудотворното копие на иконата „Достойно есть“



sofiaВ патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ в съботния следобед бе посрещнато чудотворното копие на най-ценната светогорска светиня – иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть“. Свещената реликва се дава от монашеската общност на Света Гора на българския народ за небесна благодат и закрила в трудни моменти.

Точното копие на чудотворната икона е направено по молба на Негово Светейшество патриарх Максим, и пристигането му ознаменува празненствата по случай 100-годишнината от построяването на катедралния храм „Св. Александър Невски“. Освен копието, предназначено за българските християни, иконата има още две точни копия – едното се намира в Хелзинки, Финландия, а другото се съхранява в Тбилиси, Грузия. Светогорските монаси обаче наричат и копието, пристигнало в България, чудотворно, тъй като от Рождество Богородично до празника Покров Богородичен (по стар стил) то е стояло до оригинала, и за този период вече са се случили няколко чудеса, отбеляза в интервю за БНТ Андрей Кристов, основател на Балканското Атонско Сдружение.

Оригиналът на чудотворната икона от столетия се съхранява в главния светогорски храм Протата в атонската столица Карея, като се изнася веднъж в годината – на втория ден на Възкресение. Безценната светиня е била изнасяна от Света Гора само в изключителни случаи. Тя не е напускала пределите на Гърция, като за първи път е изнесена от Атон чак през 1963 г. по молба на жителите на Атина за празненствата по повод 1000-годишнината на Света Гора, а съвсем скоро – в дните около празника на свети Димитър Солунски по повод 100-годишнината от освобождението на Солун от властта на Османската империя, достигна и до жителите на Солун.

Богородичната икона Умиление е наречена по първите думи на молитвата „Достойно есть“. Според Преданието на 11 юни 982 г. самият свети архангел Гавриил се явил на ученика на един светогорски монах, за да завещае тези молитвени слова за възхвала на Пресветата Богородица, като ги записал на каменна плоча. Това необикновено събитие се случило именно пред иконата на Пресвета Богородица, която засияла в неземна светлина.

 
axion-estin

 Богородичният химн „Достойно есть“

Достойно е наистина да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.

 

 

 

 

 

 

 

 Сн. www.btvnews.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...