Българи от Македония и Австралия са помогнали за изграждането на паметника на цар Борис І



Източник: Агенция Фокус

Единадесетметров паметник на Свети цар Борис І Покръстител ще бъде открит на 2 май в Плиска. Средствата, необходими за изграждането на паметника, са събрани изцяло от дарения, съобщи в интервю за Агенция “Фокус” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей и председател на Сдружение “Плиска”. На 2 май Българската православна църква почита паметта на Свети цар Борис, а тази година се навършват и 1100 години от неговото успение.

Събрани са над 140 000 лева от стотици българи, сред тях и хора от Македония, Австралия и др. Мнозина са се включили с малки дарения, а основната част от сумата е събрана от няколко големи бизнесмени.
На 2 май паметникът ще бъде открит и осветен с църковна и гражданска церемония. В Голямата базилика в Плиска в съслужение със синодални архиереи от Българската православна църква и висши представители на осем православни църкви, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще отслужи тържествена света литургия от 8,30 часа до 11 часа. От 11 часа в присъствието на президента на Република България Георги Първанов ще започне и гражданската церемония по откриването на паметника. От 14 часа в залите на Шуменския музей ще се открие представителна изложба на Националния исторически музей “Християнска култура и изкуство в България”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...