Българската Национална телевизия показва филм за св. Киприан, митрополит Московски и на цяла Русия



Източник: BNT

На 14 май 2007 г., от 18.00 часа (българско време) в Голямата зала на Руския културно-информационен център в София ще се състои премиерата на документалния филм “Светителят” (времетраене 54 мин.). Той е посветен на Св.Киприан Българина – митрополит на Москва и на цяла Русия. Филмът, продуциран от Българската национална телевизия, разказва за великия духовен водач на XIV век и отвежда зрителите до най-важните места, свързани с неговия живот: родния му град – старата българска столица Търново, Килифаревския манастир, където приема монашество, и манастира “Св.Троица” – последната обител на българска земя, където се е подвизавал Св.Киприан. От Света гора, свързана с определен период от духовния подвиг на светеца, филмовият разказ пренася зрителите в Солун и Константинопол. По-голямата част от филма е заснета в Москва – града, станал символ на великото служение на митрополит Киприан.

Документалната лента показва: Трисветителския хълм в Троицко-Новоголенищево, където е била извънградската резиденция на светеца, в която той развива богата си книжовна дейност и където умира на 16/29 септември 1406 г.; Сретенския манастир, който той основава след посрещането на иконата на Св.Богородица Владимирска в Москва през 1397 г.; Спасо-Андрониковия манастир, чийто каменен храм съгражда със свои средства; гроба му в Успенския събор в Кремъл. За първи път пред широка публика се показват оригинални ръкопии на Св.Киприан, които се пазят в Московската държавна библиотека. Заедно с руски и български учени и духовници във филма участва игуменът на Сретенската обител архимандрит Тихон, с когото авторът на филма Горан Благоев и операторът Христо Обрешков разговаряха на 30септември 2006 г. по време на честванията на Св.Киприан в Сретенския манастир. Негово високопреподобие подчертава не само ролята на светителя като основател на Сретенската обител, но и приноса му за издигането на Москва като обединителен център на руските земи.
Документалният филм “Светителят” е продуциран от Българската национална телевизия със специалното благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква. Премиерата на филма се организира със съдействието на Руския културно-инфорационен център в София, МОФ “Единство на православните народи” – Представителство в България, и Руското просветителско общество “Луч” в София, председателствано от г-жа Янина Алексеева. На 21 май 2007 г., в навечеието на Деня на славянската писменост и българската култура – 24 май, филмът ще бъде излъчен по Канал-1 на Българската национална телевизия от 22.45 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...