Българската писменост – образ и подобие



Изложба във варненския храм "Св. Архангел Михаил"

На 1 юни от 11:00 ч. в храм „Св. Архангел Михаил” ще бъде открита изложба на тема „Българската писменост – образ и подобие”. В изложбата се проследява историята на българската писменост от нейното създаване до периода на Българското Възраждане, когато, по призива на св. Паисий Хилендарски, българите започват отново да изучават своя род и език.

В залите на храма ще видите 10 от най-хубавите икони на св. св. Кирил и Методий от Варненска и Великопреславска епархия и старопечатни книги от епохата на Българското Възраждане, изиграли основна роля за духовното и национално възраждане на българите – Рибния буквар на д-р Петър Берон, превода на Новия Завет и Граматиката на о. Неофит Рилски, Царственик или История болгарская от Христаки Павлович и др. Акценти в изложбата ще бъдат и експонатите свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански и йеромонах Неофит Рилски – създателя на новобългарския книжовен език и на първото светско училище. Ще бъде показана първата българска печатна книга – Неделник и ръкописа на превода на Неделника на св. Софроний Врачански. В изложбата е включен и единственият портрет на св. Софроний, рисуван през 1812 г. в Букурещ.

Изложбата ще бъде открита със слово на доц. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Инициативата се осъществява съвместно от Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна, със съдействието на фондация „Човек на фокус” и фондация „Българска памет”. Входът за изложбата ще бъде свободен за граждани и гости на града до 5 юни.

По време на откриването на изложбата, Първа езикова гимназия – Варна и фондация „Българска памет” ще раздадат за шеста поредна година наградите на литературния си конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”. Конкурсът се провежда в памет на дългогодишните преподаватели в Първа езикова гимназия Красимира Попова и Йордан Йорданов. Ще бъдат наградени ученици от 8 до 12 клас от цялата страна.

От 17.30 часа в храм "Св. Архангел Михаил", клуб "Ценности" при Варненска търговска гимназия "Г. Раковски" ще представи пред родители и гости „Урок по родолюбие” по идея на Силвия Димчева, учител по литература и ръководител на клуб "Ценности". Темата е: „Възраждането – нашето духовно възкресение: личности, идеи, послания.” Изявата е за трета поредна година и е по образец на възрожденските уроци.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...