Българската църква в Европейския съюз и бъдещето на българската енория в Рим



Специален гост на „Вяра и общество” тази събота – новият и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

В този брой Ви предлагаме:

„Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!” – тези думи на първия български екзарх Антим I си припомняме днес в контекста на случващото се в страната ни и в Българската православна църква.

Поводът е 135 г. от свикването на Учредителното събрание, чийто председател е бил Видинският митрополит Антим, бивш български екзарх. Защо той е един от най-трудните за дефиниране български митрополити; коя е причината да преживее сложната метаморфоза от гръкоезичен българин и епископ на Цариградската патриаршия до глава на независимата Българска църква; доколко той е „руски” проект в българското православие – отговорите на тези и други въпроси ще търсим в разговор с доц. Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания при БАН.

Българската православна църква в Европейския съюз – специален гост на предаването е новият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. С него продължава поредицата разговори на Горан Благоев с новоизбраните митрополити на БПЦ. Вашите въпроси и мнения може да заявите предварително, чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир Ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

Напомняме ви, че по изключение тази събота започваме по-рано – от 15.25. Гледайте ни, очакваме Ви!

Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...