Българският параклис в Антарктида e в плачевно състояние



Тази събота във „Вяра и общество” – за акцията по изографисването на миниатюрния храм в отвъдокеанската ни територия

За възторзите на православието и за мисията на православните ще си говорим в поредния ни брой. А също за празниците и за делниците, белязани за мнозина от постоянен недоимък. И за утехата, която може да ни даде вярата и призванието да помагаме на другите.

И този път започваме с голямото събитие, което развълнува православните българи преди седмица – канонизирането на мъчениците от Батак и Априлци. Ще се опитаме да ви покажем това, което остана встрани от медийното отразяване – емоциите на хората и тихото им поклонение пред иконите на новите светци.

След това ще видите как един православен свещеник цяла зима се грижи за своите енориаши като истински духовен пастир. Свещеник Станимир Тодоров от монтанското село Якимово продължава кампанията за събиране на помощи за своите бедстващи пасоми.

В същия брой отделяме специално внимание и на една друга кампания, която стартира тези дни – набирането на средства за зографисване на параклиса „Св. Йоан Рилски” в българската антарктическа база на о-в Ливингстън. Художничката Ганка Павлова е ентусиазираният инициатор на тази идея и е готова да дари своя безвъзмезден труд за зографисването на петте стенописни пана, които ще бъдат монтирани в параклиса. Заедно с известния наш антарктик проф. Христо Пимпирев тя разказва подробности за начинанието, което предвижда основните материали да се закупят в Аржентина, а самите пана да се рисуват на място, за да бъдат спестени средства. Антарктиците напомнят, че малкият параклис в нашата база на Антарктида е лице както за държавата, така и за църквата ни, но в момента има твърде неугледен вид.

Тази събота (9 април) началният час на излъчването по БНТ 1 е 10.30. Повторението е на 15 април (петък) от 15.30. Излъчването ни по БНТ СВЯТ е в неделя (10 април) от 8.50 часа с повторение от 5.00 на 12 април (вторник). Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...