Български митрополити присъстваха на интронизацията на новия епископ на гр. Гюргево


На 9 април 2006, Неделя на св. Мария Египетска, в гр. Гюргево, Румъния официално беше интронизиран новият епископ на новоучредената епископия на Гюргево – Негово Преосвещенство Амвросий. Той беше избран на 8 февруари тази година и утвърден за епархийски архиерей от Св. Синод на Румънската православна църква. До избирането му на Гюргевската епархийска катедра епископ Амвросия беше патриаршески викарий.

Празникът започна с литийно шествие от административната сграда на епископията (до този момент сградата е била използвана от съда) до катедралния храм “Успение Богородично”. Пред храма духовниците бяха посрещнати от духов оркестър, който изпълни националния химн на Румъния при идването на Негово Блаженство Румънския патриарх Теоктист.

Св. Литургия беше отслужена от патриарх Теоктист и още 24 архиереи, дошли да почетат своя събрат. От българска страна участие взеха Русенският митрополит Неофит и Доростолският митрополит Иларион. След Малкия вход на литургията беше прочетена специално приготвена на пергамент грамота за избора и интронизацията на епископ Амвросий, след което Блаженейшия патриарх Теоктист му връчи архипастирски жезъл и го заведе до архиерейския трон при възгласи “Аксиос” (”Достоин”). В обръщението си към патриарха, архиереите, клира и народа епископ Амвросий благодари на българските архиереи за това, че са се отзовали на поканата и спомена, че ще вземе под внимание техния пастирски опит поради това, че оглавяват съседни на неговата епархия.

В празненството взеха участие кметът на Гюргево, префектът на областта, председателят на общинския съвет на града, представители на държавната и местната власт.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...