Вандали осуетиха първата копка на храм-ротондата в квартал “Требич”


Източник: Агенция Фокус

Първата копка на храм-ротондата в квартал “Требич” се отлага, тъй като вандали са избили колчетата от маркировката на терена, върху който трябва да бъде издигната църквата. Това съобщи за Агенция “Фокус” авторът на проекта на ротондата арх. Иван Лапатов. Първата копка трябваше да бъде днес.

Лапатов определи вандалското деяние като “поругаване на християнската вяра” и посочи, че в никоя друга държава не се посяга на светите места. “Подигравката с високодуховни начинания” говори за пълна деградация”, посочи Лапатов и допълни, че е много разочарован от този нискокултурен факт.
Ротондите се отличават от другите църкви по това, че те имат цилиндрично вътрешно пространство, което е покрито с полусфера. Според Лапатов това ще бъде първата българска ротонда, тъй като съществуващите преди това са строени от други култури.

“Ротондата “Свети Георги” в София датира от времето на Римската империя, така че тя не е българска. Ротондата в Преслав е правена от Цар Петър в началото на 928 г. в Константинопол за внучката на император Роман I Лакапин, които имат арменски ген. И именно тази ротонда ми се струва, че има арменски произход”, посочи Лапатов.

Червената църква при Перущица е третата ротонда у нас, строена в края на V или в началото на VI век и датира от периода на ранноовизантийското владичество.
Строителството на църквата ще бъде финансирано от настоятелството в Требич.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...