Варненска фондация ще развива църковни културни проекти



Фондация "Човек на фокус", съвместно с Варненска и Великопреславска св. митрополия, започва кампания за възстановяване на присъствието в културния живот на Варна на едно традиционно свързано с духовността и образованието място.

Фондацията кандидатства с проект "Славянската писменост – Образ и подобие" пред дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна. Целта на проекта е да се създаде ново културно пространство в сградата на първото училище и първата българска църква във Варна. В навечерието на празника на славянската писменост и култура се планира провеждането на семинар и откриване на изложба с икони и църковнославянски книги от Варненска и Великопреславска епархия. Ученици от училищата в града ще изследват заедно със специалисти-иконописци, реставратори и богослови възрожденски книги и разпространението на образите на св. св. Кирил и Методий и техните ученици във възрожденското изкуство. Изложбата щe бъде открита на 24 май – Деня на славянската писменост и култура – и ще продължи до края на септември, за да може да бъде посетена от всички граждани и гости на Варна през летния туристически сезон.

Фондация "Човек на фокус" е създадена, за да поддържа и развива материалната база и дейностите към храм "Св. Архангел Михаил". Днес храмът е средище за църковно-просветна и социална работа с младежи и деца. Тук ежеседмично се провеждат беседи, обучения и лекции, обогатяващи културния и духовен живот на Варна.

Фондацията обединява усилията на юристи, икономисти, лекари, учители, богослови и други специалисти от различни области за съвременно разпространение на традиционните национални и духовни ценности. Фондацията извършва своята дейност в обществена полза. Целта й е да превърне храм „Св. Архангел Михаил” в място за активно общуване, в което ключово място е отредено на личността с нейните желания и въпроси.

От пресцентъра на Варненска и Великопреславска св. митрополия

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...