Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отбелязва своя 50-годишен юбилей



На 13 февруари Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан навършва 50 години. За юбилея на своя събрат във Варна пристигнаха патриарх Неофит и членове на Св. Синод. По случай празника днес в митрополитската катедрала на Варна „Успение Богородично“ бе отслужена съборна св. Литургия.

Епархийският съвет от името на клира, монашеството и служителите в светата митрополия на Варненската и Великопреславската епархия отправи поздравително слово към рожденика:

Ваше Високопреосвещенство,

Бог ни сподоби и направи честити да отбележим Вашата 50-годишнина. Тези години, сравними с вечността, са бледа прашинка, но за един земен житейски път са сериозна възраст. Сега пред очите ни преминава Вашето детство, юношески години, обучението в Софийската духовна семинария, следването в Богословския факултет на Софийския университет, монашеското пострижение в Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил“, специализацията в Московската духовна академия, заемането на длъжността протосингел в Софийска света митрополия, епископската Ви хиротония, служението Ви като викарен епископ на Софийския митрополит, изборът Ви за Варненски и Великопреславски митрополит, предстоятелството Ви на тази древно просияла апостолска катедра. Скъпи години, за които може да отнесем думите на св. ап. Павел: „За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса“ (1Сол.5:18). Вашият живот е пропит от онази истинска жажда, за която от дълбините на сърцето си говори св. цар Давид: „Както кошута жадува за водни потоци, тъй и душата ми, Боже, копнее за Тебе!“ (Пс. 41:2).

Днес ние сме изпълнени с радост и признателност към Бога, че имаме във Ваше лице такъв архипастир. В динамичното, изпълнено с всякакви препятствия и изпитания време, Вие с търпение и постоянство полагате грижи „за усъвършенствуване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово“ (Еф. 4:12). Видна е Вашата неизменна и чиста вяра в Господ, която е движеща сила във всичките Ви дела. Стремежът Ви да се разраства духовно просветната дейност, устройването на храмовете в благолепен вид, ремонтите и поддръжката на църковните сгради, милосърдието към изпадналите в нужда, бащинската грижа за духовниците, насърчаването на развитието на енорийския църковен живот, добрите отношения с различни институции, с медиите, с представители на обществени организации, взаимовръзките с държавните и общинските власти, с Военноморските сили свидетелстват за неуморната Ви работа в полза на Църквата, народа и Родината. С енергичност и добросъвестност изпълнявате възложените Ви послушания от Св. Синод на БПЦ, които дават добри плодове. Познат сте в Църквата и обществото като ерудиран духовник, с широки богословски и в други области познания, ревнител за богослужба и проповед.

Ваше Високопреосвещенство,

Обични Владико Йоан,

Приемете от името на Епархийския съвет, клира, монашеството на богоповерената Ви епархия, служителите при светата митрополия, нашите най-искрени, изпълнени със синовна любов благопожелания по повод Вашия юбилей. Издигаме молитвен взор към небето и просим от Всеподателя Бога да Ви дарува крепко здраве, в сила и разум благодатно дълголетие, да се умножават във Вас плодовете на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание“ (Гал. 5:22-23). Да чувствате винаги духовна подкрепа на небесния Ви покровител св. Йоан Рилски във Вашите трудове и служение, които да разпръскват Христовата светлина върху Божия народ.

НА МНОГАЯ ЛЕТА, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!“

 

Източник: www.mitropolia-varna.org

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...