Варненският и Великопреславски митрополит Йоан: „Св. Синод няма финансови задължения към държавата“



Парламентарната комисия по вероизповеданията прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават неплатени публични задължения на вероизповеданията. Според официалните данни шест религиозни общности имат задължение към хазната, като общата стойност е малко над 8 200 000 лв. Според разчетите дълговете на Главното мюфтийство са малко над 8 100 000 лв. С аргумент, че е данъчноосигурителна тайна, зам.-министърът на финансите Росица Велкова отказа да посочи какъв е делът на задълженията на всяко вероизповедание, отбелязва в-к „Дневник“.

„В тази връзка Варненският и Великопреславски митрополит Йоан направи изявление пред медиите, в което заяви, че Българската православна църква няма задължения“, се уточнява в съобщение на сайта на Варненската и Великопреславската митрополия. Свещенослужителите и духовниците си плащат данъците, така както повелява законът. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан подчерта, че Църквата не е поставяла въпроса за опрощаване на задължения. По думите му Министерството на финансите и Народното събрание трябва да решат дали да се опрости дълг или не, а Църквата не бива да се меси в тази тема и тя не е в компетенциите ѝ.

По думите му в последните 10 години Св. Синод няма задължения към НАП, НОИ, институции и към държавата.

„Съобразяваме се с държавните закони и добре би било да прозвучи това – ние като български граждани, независимо дали сме духовници или православни християни, изпълняваме изискуемото по законодателството“, каза още той.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...