Варненският храм Св. Атанасий чества 170-та годишнина


На 21 септември 2008 г. от 9.00 ч. със света литургия, отслужена от Варненски и Великопреславски Митрополит д-р по богословие Кирил и духовници от страната, ще бъде отбелязана 170-годишнината от построяването на храм ”Св. Атанасий” във Варна.

Преди службата Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил ще освети построените в чест на 170-годишнината на храма каменна арка с керамична икона на св. Атанасий (дело на варненския художник Васко Василев) над входната дворна порта, водеща към храма, новата чешма и ще извърши чин на обновление на основно ремонтирания Божий дом.

След св. литургия ще се освети курбан и ще се раздаде на всички присъстващи миряни.

В последните две години и половина с помощта на частни дарители и със сума, отпусната от Дирекция по вероизповеданията при МС, се извърши цялостен ремонт на храма отвън и отвътре. Реставрирани бяха таваните, подменени бяха изгнилите дървени подиуми под троновете, стените и колоните бяха шпакловани и боядисани, поставиха се три мощни колонни климатици. Дворната ограда се почисти и боядиса и върху нея се поставиха кръстове от ковано желязо, за да придобие църковен вид. Площите в двора се озелениха, засадиха се цветя и се направи малко езеро.

В храм “Св. Атанасий” всеки петък се провеждат беседи, има неделно училище за деца, библиотека с християнска литература, интернет страница www.sv-atanasii-varna.org. От четири години се издава храмовото списание Амвон в тираж 1000 бр., което се разпространява безплатно. Църковното настоятелство редовно организира поклоннически пътувания по манастирите в България и православни светини в чужбина.

Всяка неделя след св. литургия с помощта на щедри дарители, доброволци от енорията раздават пакети с храна на 33-ма социално слаби.

ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...