Варненско-преславската митрополия си върна манастира „Свети Пантелеймон“


Варненско-преславската митрополия вече е официален собственик на сградата на манастира "Свети Пантелеймон" край Велики Преслав. Тази света обител стана известна, след като беше продадена на търг преди две години и така, макар и за кратко, беше първият частен манастир в българската история.

Преди две години, на търг с явно наддаване варненски производител на закуски даде 664 хиляди лева за манастира "Свети Панталеймон". Бързо обаче стана ясно, че той играе за Варненско-преславската митрополия. Само дни след като спечели имота, бизнесменът го прехвърли, а митрополията го плати с пари от кредит. След като от днес официално е във владение на имота, Църквата направи първа копка на параклис, който ще е копие на средновековния храм, издигнат преди векове на това място. Паралелно с него ще се ремонтира и манастира, което ще струва милиони левове.

"Вече сме получили доста дарения, това не е малко. Само от някои организации 100 хил.лева не е малко. Винаги българския народ е дарявал и ще дарява и ще можем да осъществим това дело", каза митрополит Кирил.

Жителите на Велики Преслав следят с интерес каква ще бъде съдбата на сградата, тъй като манастирът е част от визитната картичка на старата българска столица.

Ако желаете да помогнете за възстановяването на манастира:

Набирателни сметки:

В Лева:

Банка ДСК ЕАД

клон 0324 Варна

IBAN BG53STSA93000012656957

ВIC код – STSABGSF

Манастир "Св. Пантелеймон" – Велики Преслав

В Евро:

Банка ДСК ЕАД

клон 0324 Варна

ВIC код – STSABGSF

IBAN BG60STSA93000012657025

Манастир "Св. Пантелеймон" – Велики Преслав | Moreto.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...