Варненци организират национална дарителска кампания за почистване фасадата на катедралния храм „Св. Успение Богородично“



Снимка: Румен Сарандев, БНР – Радио Варна

Вече 11 месеца тече ремонтът на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна. Няма жител на града или турист, който да не е видял белите „шапки“ на кубетата ѝ, все още скрили златния варак и огромното скеле, опасало черквата.

През дните на ремонт основната работа на строители, реставратори, майстори – „тенекеджии“ беше позлатяването на кубетата на храма. В процеса на работа беше ремонтирано и подпокривното му пространство.

Варненски строителни фирми и граждани, с подкрепата на Българското национално радио започват Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна.

Средствата, необходими за почистването на камъка и неговото запечатване, са 150 000 лв. Периодът, за който трябва да се събере сумата, е кратък – до три месеца. Това е времето, в което около фасадата на храма все още ще е монтирано скеле, чиято стойност от над 400 000 лв. вече е платена от дарител.

Варненската катедрала е изградена от песъчлив варовик, по който от десетилетия се натрупва прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилния трафик в центъра на града. Според експертните оценки отлаганията по фасадата на храма трябва да се обработят хидрофобизирано, след това камъкът да бъде запечатан с покритие, което ще го защити за следващите поне двайсет години.

Средствата за почистване на фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна ще се събират с дарителски SMS и по банкова сметка.

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS KATEDRALA на номер 17777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1)

За абонатите на Telenor, VIVACOM и А1 цената на един SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги един SMS е 1,20 лв. с ДДС. За абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

За онлайн дарения посетете страницата на кампанията в dmsbg.com

Може да подкрепите Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна и с паричен превод по банкова сметка в лева:

АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
ХРАМ СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
IBAN: BG63BUIN95611000681251
BIC: BUINBGSF

Преди повече от 140 години с доброволни дарения православните българи от Варна и страната успяват да построят Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“. Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението (дори преди Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“).

„Во имя Отца и Сина и Святаго Духа: Днес лето от Спасителя хиляда и осемстотин и осемдесет, месец август двадесет и втор ден, петък часа десет преди пладне, по съгласието на всичките Български граждани, и с благословението на Варно-Преславский Митрополит Симеон, в време пребиваването в града ни на Негово Височество Българский княз Александър I, реши се въздигането в гр. Варна Българский храм в Памет и Чест на Успение Пресвятия Богородици… „.

Този текст подписал княз Александър I Батенберг след като на 22 август 1880 г., положил пред събралото се множество от българи и арменци след отслужения молебен първия камък на катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.

На 30 август 1886 г. е отслужена първата Света литургия в новопостроения митрополитски храм във Варна.

Заглавна снимка: Румен Сарандев, БНР – Радио Варна

Източник: БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...