Вдигат с 93-годишно закъснение паметник



 

Над 4-метров паметник на Екзарх Йосиф I ще бъде вдигнат до пешеходния мост до кметството в Ловеч. Градежът започва с близо 93-годишно закъснение, решението за него е взето още през 1915 г. от тогавашното родно правителство, ловешкият парламент пък го гласува през 1922-а, но най-вероятно поради липса на средства проектът бива забравен.

Днес мемориалът на най-бележития български църковен деятел от новата ни история и ловчански митрополит от 1876 г. става възможен благодарение на шефа на "Литекс комерс" АД Гриша Ганчев, който дарил пари за строителството, съобщи вчера кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Според него бронзовата фигура на почетния гражданин на Ловеч ще е дело на сливналията скулптор Сейфетин Шекеров – Сефо и трябва да бъде открита на 11 май, празника на града. За по-малко от година тя ще е вторият мемориал, с който тандемът Ганчев-Сефо даравят епархийския център. Преди него двамата вдигнаха пак от бронз 6-метров средновековен воин в чест на 820-годишнината от подписването на Ловешкия мирен договор. През миналата година той бе открит от президента Георги Първанов.

Снимка: Милен Нанков

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...