Великденски богослужения на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и българските православни мисии в околностите на Вечния град



Прот. доц. д-р Иван Иванов

И тази година с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Българската православна църковна община в Рим и мисиите ни около Вечния град, отпразнуваха дните от Страстната седмица и светлото Христово възкресение с голяма радост и вдъхновение.

В многочислено присъствие от страна на вярващите православни християни протойерей доц. д-р Иван Иванов, председател на църковното настоятелство и църковен администратор на православната ни община във Вечния град и околностите, отслужи благодатните богослужения в съответствие с предвидените в Църковния устав последования за този велик за Църквата период.

На Велики четвъртък БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим, с мисиите в Анцио и Нетуно, отпразнуваха този ден в българския параклис в манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно. Отслужени бяха богослуженията, свързани с учредяването на светата Евхаристия, Великия маслосвет (Всеобщо елеосвещение) и последованието на Дванадесетте евангелия на страданията Христови.

На Велики петък богослуженията продължиха в храма „Санта Барбара“ в Колеферо.

Мнозинството българи от този регион на Рим участваха духовно в страданията Христови и се молеха на Христовото опело, като мистично се поклониха на гроба Господен. За благоукрасяването на богослужбите много от българите, под духовното и музикално ръководството на прот. Иван Иванов, се бяха подготвили да изпълнят „Надгробен плач“, по стара българска традиция, и според новото издание от 2009 година, направено с благословението, редакцията и нотирано от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, сравнено с изданията от Светия Синод на БПЦ-БП от 1933, 1945 и 1957 година.

На Велика събота, в пасхалната нощ, по време на последованието на Пасхалната полунощница и Утреня, когато светата Църква възвестява излизането на Христос от гроба, победата над смъртта и Неговото славно Възкресение, дава Христовата светлина и възгласява „Христос Воскресе! Воистину Воскресе!“ на всички християни. Православните вярващи от БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и околностите, с мисиите в Колеферо, Анцио и Нетуно, в присъствието също и на много българи, дошли от цяла Италия и България, отпразнува това велико богослужение за най-светлия празник Възкресение Христово в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“.

На богослужението присъства и Н. Пр. г-н Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия Престол и Малтийския орден.

Сутринта в Неделя – Пасха – Великден, отново събрани в храма на българите в Рим, с пасхалния поздрав „Христос Воскресе! Воистину Воскресе!“, вярващите от БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и околностите, с мисиите в Колеферо, Анцио и Нетуно участваха в светата Литургия, кулминацията на празничното възкресно богослужение, по време на която много от тях се причастиха с Тялото и Кръвта на Възкръсналия Богочовек Иисус Христос.

На Пасхалната вечерня след Литургията Евангелското четиво беше произнесено на старогръцки, на латински, на еврейски, на италиански, на английски, на руски, на немски, на френски и на български език, и по стара традиция беше направено т.н. „христосване“ между свещеника и всички присъстващи.

Прот. Иван Иванов прочете пасхалната проповед на св. Йоан Златоуст и Патриаршеското и синодално послание за Пасха. Присъстващите бяха поздравени и с Пасхалното послание на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски.

Официални гости бяха Н. Пр. г-н Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия Престол и Малтийския орден, както и монс. Яромир Задрапа, официален представител на кард. Кърт Кох от Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство към Ватикана.

Нека да възхвалим Христовото Възкресение и да кажем „Cristo è Risorto! È veramente Risorto!“. Озарени със светлината на Възкръсналия Господ, да си пожелаем за много и благословени години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...