Великотърновският богословски факултет стартира кампания в Русе



На 16 април 2010 г. в Русе стартира кандидатстудентската кампания на Православния богословски факултет към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Първата среща беше проведена с русенските медии в конферентната зала на болничния храм „Св. Василий Велики”. Участници в кампанията бяха архимандрит Емилиан – игумен на Басарбовския манастир, г-н Ангел Младенов – секретар на Русенска митрополия и представителите на богословския факултет д-р Мариян Стоядинов, доц. Светлозар Влайков и отец Добромир Димитров.

Журналистите имаха много въпроси относно образованието и условията за живот на студентите богослови и иконографи. На срещата бяха представени условията, които предлага факултетът. Беше посочено, че Велико Търново е град, където е сравнително евтино; градът има и добра инфраструктура. Съществуват връзки и добър обмен на студенти и преподаватели между Православния богословски факултет и богословските факултети в Атина, Солун, Букурещ, Париж, Варшава, което дава на студентите възможности за стипендии и обучение по международната програма „Еразъм”. Студентите имат възможност да се възползват както от стандартната университетска стипендия, така и от стипендии по проект „Студентски стипендии и награди”, съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013” и стипендията на името на проф. Тотю Коев, осигурявана от фондация Покров Богородичен. Завършилите специалностите „Теология” и „Църковни изкуства” придобиват стабилен познавателен фундамент, който става отправна точка за реализирането им в различни области на обществения живот – преподаватели по религия, богослови, работещи в църковната администрация, свещеници, журналисти, библиотекари, служители в различни организации, а студентите, завършили уникалната специалност „Църковни изкуства” могат да изписват новопостроени храмове или да се реализират като преподаватели в училищата по изкуства.

В кандидатстудентската кампания беше представена и новата специалност в богословския факултет – „Теология и социално служение”, която ще дава възможности за работа и развитие в различни социални служби, правителствени и неправителствени организации.

Кампанията беше подкрепена с благословението и на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...