Великотърновският митрополит Григорий купува земи, ще прави домове на братолюбието


Източник: в. Янтра днес

Домове на братолюбието, които ще дават подслон на българи, роми и мюсюлмани, изпаднали в нужда, се е заел да гради великотърновският митрополит Григорий. Центровете за общуване между представителите на различните етноси ще разполагат с гостилница, стаи за подслон и църковно училище. За целта Митрополията вече е започнала да купува имоти, върху които ще бъдат построени сградите. Църковната институция се е сдобила със земя в горнооряховското село Върбица, Куцина и Долна Оряховица. Тя притежава и старото училище в Мерданя. Искам да купя имот и в селата Майско или Константин, тъй като там живее предимно ромско население, обясни Дядо Григорий.

От години обмислям тази моя идея, но за реализирането є са необходими много средства, каза владиката. Само за вдигането на един от домовете ще са необходими над 700 хил. лв. Ромите са наши братя ­ християни, и ние трябва да се погрижим за тяхното просвещение. Още повече, че в епархията вече имаме трима свещеници от ромски произход, които имат над 10-годишен стаж.
Приветствам намеренията на митрополита, защото наистина е наложително православната църква да се ангажира с духовното обгрижване на ромите, каза Деян Колев от Център “Амалипе”. Докато православните бездействаха, сред ромската общност трайно се настаниха протестанти. Явлението тръгна от Западна България, където вече 40 % от ромите са от т.нар. нови християни, и вече достига до нашата област. Адвентистки църкви вече има сред най-големите християнски ромски общности в общините Г. Оряховица, Златарица, Елена и Стражица.

Митрополит Григорий участва и в каузата за създаването на приют за клошарите във В. Търново. Той предостави сградата на старата митрополия в Асенова махала, която със средства на Общината ще бъде ремонтирана и пригодена за живот. Сега се почиства двора, а скоро ще започнем и ремонтните работи, обясни кмета Рашев. Водили сме разговори с проф. Йордан Йорданов да предоставим на Института по антропология при БАН костите от археологически разкопки, складирани там.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. ... каза:

    Браво, браво! С мнгоо голямо дело са се заели, но е много хубаво. И сега циганите няма да може да продават жилищата които ще им дават. Най-сетне ще се „задомят“. Дано да има финансиране на това нещо. Трябва да се привлекат към православието, от колкото да ги хванат сектите и нелегалните дейности.

  2. faf каза:

    Какаво стана с Йорго и неговата голяма любов помакинята Мюзели? Още ли е на издръжка на Светата Търновска Митрополия

  3. saluti каза:

    Извинете, но навсякъде ръсите само злобни клюки и обиди. Не можете ли малко да се владеете?

    Какво ме интересува мене като читател на сайта някой се йорго, когото не познавам, любовницата му, или пък някоя друга ваша „мръсна малка тайна“, която сте решили да подхвърляте?

    Чудя се защо администраторите търпят това.

  4. ... каза:

    saluti по-скоро показва, че тук се поакзват само позитивни неща, а част от истината се крие. Ако се изтрие профила на faf това ще покажа, че администраторите не работят за народа. А това, че той още пише, доказва, че те са с народа.