Великотърновският университет почете паметта на св. Евтимий



На 20 януари бе почетена паметта на свети Патриарх Евтимий Търновски във ВТУ „Св. св. Кирил и Методи”. Свещеноиконом Славчо Иванов в съслужение с свещ. Павел Събев, прот. Добромир Димитров и свещ. Зоран Мамучевски отслужиха празничен молебен и водосвет.

 

Събитието се състоя в новостроящия се храм до университета, носещ името на търновския просветител. След служението и поръсването на миряните със светена вода, бяха поднесени венци пред паметника на свети патриарх Евтимий, който е и един от символите на висшето училище.

„Нека за минута да замълчим и да си помислим какво е дал свети Евтимий на България, на Велико Търново и на нас. Нека се поучим от неговите дела”, подчерта ректорът на висшето училище преди да положи цветя пред паметника на свети Евтимий, Патриарх Търновски.

Той сподели с присъстващите, че неговото желание е “през 2013 г., когато университетът навършва 50 години, да отслужим тържествения молебен във вече готовия храм. Надяваме се с Божията подкрепа и с помощта на спомоществователи да намерим средства за довършването на църквата.”

След тържествената част в православен център „Проф. Тотю Коев” се проведе работна среща на ръководството и преподавателите към Православния богословски факултет на ВТУ. На срещата бяха разгледани въпросите и проблемите, свързани с усвояване на знанията от студентите I курс, възможностите за усъвършенстване на учебните програми и използването на интерактивни методи от страна на преподавателите. Беше подчертана и нуждата от въвеждането на практични занятия в помощ на студентите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...