Великотърновският университет ще почете Деня на св. Евтимий, патриарх Търновски



На 20 януари 2023 г. Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще почете  Деня на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Патриарх Евтимий (1375 – 1394) е основателят на Търновската исихастка книжовна школа, която обновява културата на православния славяноезичен свят, и е провъзгласен за светец. Бележит духовник, книжовник, водач на българския народ и негов застъпник пред Бога.

Всяка година на 20 януари преподаватели и студенти от Великотърновския университет – наследник на Търновската книжовна школа, отдават почит към книжовника.

Фасадата на университетския храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски”, изграден на територията на Ректората на Великотърновския университет, е завършена. Това е първият храм, който има за свой небесен покровител св. Патриарх Евтимий Търновски. Църквата е връзката между паметта за миналото, духовността и съвремието в историческата и духовна столица на България – Велико Търново.
Довършителните дейности в храма продължават. Предстои той да бъде изписан от студенти и преподаватели от Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
Първата копка на храма е направена на 20 януари 2003 г. с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия Синод на Българската православна църква по повод 610 години от кончината св. Патриарх Евтимий Търновски.
В утрешния ден Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий и отец Марин Маджаров ще отслужат света Литургия от 9:00 ч. в университетския храм.
В 11:00 ч. пред паметника на св. Евтимий ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.
В 11:30 ч. ще бъде поставено началото на научната конференция „Евтимиеви дни“, организирана от Центъра по систематическо богословие, Центъра за медиевистични изследвания на Православния богословски факултет във Великотърновския университет и Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“. Конференцията ще се проведе в Православния център „Проф. Тотю Коев“ на ВТУ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...