Велико Търново: Храмът “Св. 40 мъченици” вече има издаден Акт 16


Източник: в. Янтра днес

Църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново е държавна собственост и пряко е поверена на Министерството на културата. Стопанисването на светинята е поверено на Националния исторически музей в София, а тя официално стана негов филиал под името “Великата лавра”. За шеф на търновския филиал при НИМ е назначен арх. Теофил Теофилов, който вече разчита и на собствен бюджет. Това стана ясно вчера след приключването на заседанието на Държавната комисия за приемане на обновения обект. По необясними причини тяхната работа премина при строга секретност и продължи около 4 часа. Крайният резултат бе узаконяването на историческия храм, който вече има Акт 16.

Според Закона за устройство на територията църквата музей е обявен за обект от първа категория. Затова той бе проверяван от 15-членна комисия, начело с инж. Добринка Гергова, гл. инспектор в Дирекция “Национален строителен контрол” при МРРБ. В комисията имаше представители на Министерството на културата, ДНСК, Националния институт за паметници на културата, РИОКОС, Противопожарна служба, Гражданска защита, фирмата изпълнител “Реставрация” ЕАД и др.

Узаконяването на “Свети 40 мъченици” и на манастирския комплекс “Великата лавра” стана 4 месеца след официалното откриване им откриване като работещ туристически обект. Тържественият ритуал бе на 14 септември м.г. От тогава до сега храмът е бил посетен от близо 40 000 туристи и поклонници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...