Величкият епископ Сионий гостува на празника на Струмица в памет на светите Тивериополски мъченици



На 11 декември, когато Македонската православна църква – Охридска архиепископия, чества паметта на св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици и празника на града, по покана на Струмишкия митрополит Наум и с благословението на Светейшия патриарх Неофит, архиерей на Българската православна църква – Българска патриаршия взе участие в празника. Това бе Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския ставропигиален манастир, който бе изключително топло приет от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум, архиереите от Светия Синод, премиера на Македония Зоран Заев, който взе молитвено участие в празничното богослужение, и многобройния народ, изпълнил до краен предел храма, посветен на светите Петнадесет свещеномъченици.

Епископ Сионий огласи приветствие от името на Българския патриарх към Струмишкия митрополит Наум, богодаруваното му паство и жителите на епархията:

„Ваше Високопреосвещенство,

В деня, когато църквата в Македония тържествено празнува подвига във вярата и небесната прослава на светите славни Петнадесет Тивериополски свещеномъченици, отправяме към Вас първосветителски благослов и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и още по-голямо дръзновение във Вашето митрополитско служение на светата и богохранима Струмишка епархия. Познаваме ревността Ви по Божието дело и мисията на църквата и вярваме, че под неуморните Ви грижи тази прекрасна епархия и занапред ще продължи да възраства и да принася богат плод на святост и църковна просвета – за слава на нашия Господ Иисус Христос и за прослава на Божието име сред човеците.

Църковната памет за светите всехвални Тивериополски свещеномъченици е обща за нашите църкви и православните ни народи. Прославили се в свидетелството си за Христа Разпнатия и в подвига на мъченичеството, те и до днес остават особено почитани от цялата църква, като едни от фундаментите на вярата и на църковния живот в нашия регион. Винаги в двухилядолетната история на християнството мъченическата кръв се е превръщала в благодатно семе за процъфтяване на вярата в Спасителя Христос, бидейки свидетелство за безплодността на гоненията срещу Господа и Неговата света Църква. Същото се е случило и след жертвения подвиг на светите Тивериополски мъченици, чиито пример за вярата продължава да пленява и днес хиляди души да следват спасителния път на Евангелието и Христовите заповеди, за да наследят Божието царство и вечния живот.

В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение.

По молитвите на светите всехвални Петнадесет Тивериополски свещеномъченици Бог да дарува на Вас и богохранимата Струмишка епархия Своя вечен мир и неоскъдяваща благодатна помощ! Честит празник! За много и благословени години! С братска в Христа обич, Неофит Патриарх Български”.

Празничната св. Литургия оглави Негово Високопреосвещенство Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей, на когото съслужиха Тетовско-Гостиварски митрополит Йосиф, Кумановско-Осоговски митрополит Йосиф и игуменът на Бигорския манастир архим. Партений с братя от манастира и епархийско духовенство.

В края на богослужението от името на МПЦ-ОА митрополитите Тимотей и Наум сърдечно благодариха на Българския патриарх Неофит за топлото приветствие и насърчителни думи, за благословението му архиерей на БПЦ да го огласи лично пред вярващия македонски народ, както и за грижата, съпричастността и усилията, които той полага за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия.

За първи път архиерей на БПЦ официално взима участие в празник на Македонската църква след решението на Св. Синод на БПЦ да откликне на отправеното предложение от МПЦ-ОА да поеме грижата по установяването каноничен статут на МПЦ и приемането й в семейството на поместните православни църкви. Добър знак е, че гостът от БПЦ на празника на Струмица носи същият титул – Велички, който е носел и св. Климент Охридски – небесният покровител на македонския и българския народ, титул, който и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи.

Снимки: http://bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...