Величкият епископ Сионий освети копие на икона от колекцията на Димитър Станчов, дарена на НИМ



 

Негово преосвещенство Величкият епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски – Чудотворец" освети копие на уникалната икона "Света Богородица Троеручица" от 16 век, което получи семейство Станчови. Оригиналът на иконата е част от дарението, което направи семейството на Националния исторически музей днес.

В сградата на НИМ в 11 часа бе открита изложбата „Димитър Станчов – дипломат и патриот”. Това се случи след като директора на НИМ проф. Божидар Димитров получи в дар колекцията за периода на Третото българско царство на дипломата Димитър Станчов от внука му от Иван Станчов, бивш министър на външните работи и посланик на България в Англия.

Иконата е една от реликвите, с които семейство Станочови се раздели най-трудно. “Св. Богородица Троеручица” е от средата на ХVІ в. и произхожда от гр. Берат. Тя е уникален паметник на културата и има неоценима стойност за историята на българското църковно изкуство.

А откритата изложба съдържа най-ценните експонати от колекцията. Заедно с нея бе представен и каталогът на експозицията, финансиран от Иван Станчов. Изложбата може да се види до месец декември в НИМ.

В колекцията е съхранена историческата памет за българския род, ревностно пазена от няколко поколения в продължение на два века. Съдържа тъкани и невестинско облекло, накити, снимки и документи, свързани с най-старите сведения за рода, общо около 300 експонати на стойност близо 200 000 лева. А откритата представя най-ценните експонати от колекцията. Заедно с нея бе представен и каталогът на експозицията, финансиран от Иван Станчов.

Това е най-значимото и голямо дарение за периода на Третото българско царство, което получава НИМ от наследниците на един от строителите на съвременна България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...