Величкият епископ Сионий участва в честването на Архангеловден в Орестиада, Гърция



Празникът Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили привлече вчера множество вярващи и архиереи от три поместни църкви в храм „Свети Архангели Михаил и Гавриил“ в Орестиада, Гърция.

Тържеството бе благословено и с присъствието на честната глава на великомъченик и лечител Св. Пантелеймон, която беше получена от манастира Панахрантос в Андрос в събота.

Вечерня за празника в понеделник беше отслужена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. Той оглави и шествие с мощите на св. Пантелеймон и икона на Безплътните сили.

На следващата сутрин Негово Преосвещенство отслужи празнична Литургия в съслужение с местния гръцки архиерей Негово Високопреосвещенство митрополит Дамаскин и Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум от Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Приветствайки гостуващите архиереи, митрополит Дамаскин подчерта, че тяхното присъствие „провъзгласява единството на Църквата, независимо от националност, език и раса, и връзката между йерарсите, което със сигурност е плод на присъствието на светите ангели в живота на Православната църква“.

 

Източник: Orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...