Вероучение за хора с увреден слух ще се преподава от есента



От новата учебна година ще се преподава вероучение на хора с увреден слух. Подобна идея се осъществява за първи път в България. Породена е от нуждата на хората с увреден слух да развият своята духовност и връзката си с Бога. Основната част на проекта е свързана с преподаване на вероучение на хора с увреден слух. То ще се осъществява във формата на неделно училище към храм “Св. св. Кирил и Методий” в София.

Ще се ангажират доброволци от Богословски факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и консултанти преводачи от Съюз на глухите в България. Вече е почти реализиран проект, свързан с изготвянето на “Богословски жестомимичен речник”, финансиран от Дирекция по вероизповеданията. Предвижда се да бъде завършен до месец септември 2007 г. В него ще бъдат създадени жестове от църковната терминология, липсвали до сега, с което ще се улесни преподаването. Основната  цел е катехизация на хората с увреден слух, запознаването им с Православната Църква в исторически план и изучаване на православните празници и тяхното значение. Програмата цели цялостно приобщаване към богослужението и църковния живот, както и обогатяване на духовния и нравствен живот на хората с увреден слух и техните семейства. Предвиждат се посещения и запознаване с църквите и манастирите в България. И кръщения, като начало на пътя на човека към Бога.

Предвижда се проектът да стартира на 1 октомври 2007. Впоследствие занятията ще се провеждат всяка събота в навечерието на Светата литургия в неделя, за да бъдат подготвени курсистите за предстоящия празник. Занятията ще се провеждат в зала към храм “Св. св. Кирил и Методий” предоставена от предстоятеля отец Александър. Учебната година ще бъде разделена на две тримесечия, както следва: от началото на октомври до края на декември и от началото на февруари до края на април. През първото тримесечие ще се усвояват новите жестове, свързани църковния живот и терминология. Те ще бъдат разяснявани с текстове от Светото Писание и с текущите църковни празници. Предвиждат се и няколко поклоннически пътувания. Първото тримесечие ще завърши с празник, посветен на Рождество Христово.

През второто тримесечие ще се изучава “Религия” по експерименталното учебно помагало за ІІ – ІV клас. Отново ще има поклоннически пътувания и тържествено отбелязване на православните празници през периода. Учебната година ще завърши с открит урок по повод Възкресение Христово.

Базата за провеждане на занятията е предоставена безплатно, а студентите от Богословски факултет ще преподават на доброволни начала. В течение на работата ще се търсят контакти с фондации и манастири, които могат да подобрят материалната база и да предоставят възможност за организиране на поклоннически пътувания и зелени училища.

Ръководител и един от основните двигатели на проекта е Силвана Павлова, богослов по образование. По нейните думи: „Нуждата от преподаване на вероучение на хора с увреден слух е безспорна и наложителна. Липсата на информация по отношение духовните ценности на православието изгражда духовно и емоционално ощетени личности. За жалост търсенето на Бога често подтиква към инославни вероизповедания. Религиозните общности, които получиха напоследък гражданственост – евангелисти, Свидетели на Йехова и др. – вече се домогват до тези групи хора. Смятаме, че е редно ние, като членове на БПЦ, докоснали се до истината, да се опитаме да запознаем търсещите с нравствените устои на националната православна църква. Надяваме се това да помогне за обогатяването на вярата и духовния живот на хората с увреден слух и да създадем в тях усещането, че всички сме равни пред Бога.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...