Отиде си жената, която биеше камбаните на храма



На 15 август 2022 год. е починала Мария Зъбова, която дълги години биеше камбаните на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София. Представила се е в Господа на празника Успение Богородично, нейния имен ден.

Повече от тридесет години Мария Зъбова бие камбаните на храма. Родена е на 26 май 1929 г. в Чирпан. Завършва Френския колеж „Сен Жозеф“ в Пловдив преди 9 септември 1944 година. Започва работа като учителка по математика, но е уволнена заради донос, че посещава църква.

След 9 септември 1944 г. семейството й е преследвано от новата власт. Брат й е убит в лагера край Ловеч, баща й е пратен в затвора, защото бил виден търговец. Заради вярата си самата тя е пострадала от тоталитарния режим.

В храма „Св. Александър Невски“ отива първо като хористка. През 1953 г. се запознава със съпруга си, Иван Петров – Йохан. Семинарист, богослов и солист в хоровата капела „Светослав Обретенов“ и в Софийската опера, той е автор на множество арии и църковнославянски песнопения. 

Тя биеше всички камбани в храма, включително най-голямата,12-тонната.  Публикуваме отново следващия текст в нейна памет.

Опелото ще се извърши на 18 август, четвъртък, от 10:30 часа на Малашевските гробища.

Вечна и блажена да е паметта й! 

 

 

Камбаните на “Св. Александър Невски”

 

 

 

 

 

 

 

По информация на „24 часа“. Снимка: БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...