Владиката Гавриил: „Ако ние замълчим, то камъните ще проговорят“*


Източник: Ловеч прес

* Няколко думи за "отговора" на статия на група християни в местната преса, подписан от директора на Ловешкия драматичен театър Васил Василев и Елица Матеева

Създава се впечатление, че опонентите не са чели статията на нашите християни, или ако са я чели, то не е имало какво да отговорят по същество на казаното. Отговорът е в духа на пиесата! Искаме да отбележим, че християните при нас са напълно свободни и самостоятелни личности, които и без нареждане на "местните църковни деятели" могат да изкажат своята болка и то особено в момент, когато се търсят корените и причините за нарастващата агресивност и прояви на насилие сред децата, а не защото някой на някого е "бръкнал в окото". На авторите на отговора искам да им напомня, че през средните векове Българската православна църква рамо до рамо със своя народ се е борела за оцеляването на българския народ и е дала много свидни жертви. Ние не сме анатемосвали никого.

Анатемата е отлъчване от участие в тайнствата на Църквата. За нецърковните и неправославните, този проблем не съществува, но в историята на Ловчанска епархия, поне в последните десетилетия, няма такъв пример – някой да е отлъчван. Отлъчването е средство, човек да се опомни и покае и се завърне в благодатта. Г-н директорът е много снизходителен, като в края на своята "веща" статия кани "местните папи" на кръгла маса.

Когато Църквата и християните не взимат отношение към тема от съвремието – тях ги упрекват. Когато взимат – още повече упреци. Ние помним недалечното минало – преди 1989 г. – тогава не можеше и дума да става за християнска апологетика срещу войнстващия атеизъм и богохулството.

Сега може да се пише, но от цитирания вече отговор, като че ли ни казват, как смеете да се противопоставяте, не знаете ли че времето е наше.

Господ Иисус Христос е казал на апостолите, а чрез тях и на всички нас, че ако ние замълчим, то камъните ще проговорят. И накрая ще кажем, че освен християните, написали и подписали статията, много други хора се обръщат към нас, изказвайки своите смущения и недоволство по повод новата пиеса. Целта на писаното от нас е да им помогнем да видят нещата от гледна точка на истината – Христовото благовестие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...