ВМРО и църквата поведоха добричлии срещу сектите



Източник: в-к "Добруджанска трибуна"
Снимка: Григор Маринов

Искат промяна в Закона за вероизповеданията

Над 100 добричлии се включиха в протестния митинг “Добрич срещу сектите” на 28 април. Протестът се проведе на пл. “Цар Борис ІІІ”, а поводът за него бе конгресът на “Свидетели на Йехова” в общинската зала “Добрич”. Митингът бе организиран от ВМРО. Инициативата на “войводите” бе подкрепена от “Атака”. От храма “Света Троица” тръгна литийно шествие, водено от осем свещеници с хоругви и стогодишна икона на светите братя Кирил и Методий.

До гражданския протест се стигна,след като Общината даде разрешение за конгрес на “Свидетели на Йехова” в концертна зала “Добрич”. От ВМРО реагираха остро и поискаха Общината да оттегли съгласието си за организираното от опасната секта мероприятие. Въпреки общественото недоволство и събраните над 1000 подписа срещу конгреса на “Свидетели на Йехова”, кметът на Добрич Детелина Николова отказа да отмени разрешението. Тя мотивира действията си с обстоятелството, че сектата е регистрирана по Закона за вероизповеданията и има опасност да заведе дело срещу Общината.

Протестиращите бяха охранявани от десетки полицаи, които бяха направили кордон около входа на залата. Събралите се на площада добричлии недоумяваха какво налага струпването на толкова много униформени. Възрастни жени от протестиращите поискаха да влязат в залата, но не бяха допуснати зад кордона.

Митингът започна с националния химн и “О, Добруджански край”. Отец Антон Григоров изнесе богословска беседа, с която запозна присъстващите с опасната доктрина на сектата. Архиерейският наместник отец Стоян Иванов отслужи водосвет за прогонване на злите сили.

За да могат да осъдят държавата и да я принудят да ги регистрира, “свидетелите” направиха промени в устава си, съгласно които няма да се противопоставят на кръвопреливането, присаждането на органи и медицинското лечение, ще зачитат държавните институции и няма да пречат на последователите си да гласуват. Тези ангажименти обаче са само на книга. В официалния си сайт “Свидетели на Йехова в България” открито проповядват антихуманните си идеи, заяви председателят на младежката организация на ВМРО в Добрич Пламен Николов.

Около 500 последователи на “Свидетели на Йехова” се събраха в Добрич. На конгреса присъстваха и гости от Румъния и Полша. Според ВМРО, дейността на сектата е забранена в редица страни-членки на ЕС – Гърция, Полша, Испания, Италия. Спиридон Ангелов, който се представи като гръцки гражданин, заяви, че в родината му “Свидетели на Йехова” са легално вероизповедание. “Ние сме мирни хора и се отнасяме с уважение към всички деноминации – православие, католицизъм, ислям и т.н. Настроенията срещу нас са плод на липса на информация”, заяви Митко Монев, представил се като “старейшина”. Той призна, че и в други български градове е имало съпротива срещу мероприятия на “Свидетели на Йехова”, но само в Добрич протестът е организиран.

Българският закон за вероизповеданията е прекалено либерален, липсва адекватна държавна политика и се толерират съмнителни религиозни движения. Теоретично няма пречка да се регистрира вероизповедание на Зевс, Аполон или Анубис, заяви Пламен Николов. С декларация протестиращите настояха да се промени законът и да не се регистрира вероизповедание, на което е отказано регистрация в поне една държава-член на ЕС. Предложението за законодателни промени ще бъде внесено в парламента от депутатите на ВМРО.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...