Волоколамският митрополит Иларион става почетен доктор на Великотърновския университет



Mitropolit IlarionВеликотърновският университет ще връчи почетното звание doctor honoris causa на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев).

Тържественото събитие ще се състои на 19 декември от 15 ч. в 321 аудитория на Великотърновския университет, когато митрополитът ще изнесе и академично слово на тема „Свещеното Писание и Свещеното Предание: православният възглед“.

Великотърновският университет е първото българско висше училище, което удостоява руския архиерей със званието почетен доктор за неговия изключителен принос в развитието на връзките между Българската и Руската православна църква, както и на цялото Православие, каза ректорът проф. Пламен Легкоступ пред БНР.

Роден през 1966 г. в Москва, Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион е сред най-известните съвременни руски богослови. Той е председател на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет и доктор по богословие на Светосергиевския богословски институт в Париж. Автор е на над 800 публикации, включително и на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...