Враца се сдоби със старостилна църква



Голям интерес сред врачани предизвика появата на малък параклис край Враца в близост до магазин “Технополис”. Няколко месеца се носеха слухове, че параклисът е гръцки; някои дори твърдяха, че за него се грижел живущ във Враца гражданин на южната ни съседка, който говорел сносен български език. Плъзна и мълвата, че строежът е на терен, който бил общински и е бил закупен от гръцкия гражданин.

Наша проверка установи съвсем друго. Оказа се, че малкият храм, носещ името “Св. св. Константин и Елена” е на Българската старостилна православна църква, която развива дейност във Враца още от началото на 90-те години на миналия век. Параклисчето е построено върху имот, който наистина е закупен от частно лице и има разрешително за строеж

Самият градеж е извършен с пари от дарения, съобщи енорийският свещеник отец Коста. Външната фасада още не е украсена, а и вътре има още работа. Сред традиционните православни икони видяхме и ликовете на св. Иван Рилски, покровител на българския народ, както и на светите братя Кирил и Методий.

Параклисчето е осветено от епископ Фотий, когото старостилците в България считат за свой архиерей и чието седалище е в София, на четвърти септември тази година.

Старостилната църква в България е регистрирана по Закона за вероизповеданията и е подчинена на гръцкия епископ Киприян. В началото на лятото група от тази общност премина под омофора на каноничния български патриарх и Светия Синод на БПЦ. Синодът от своя страна реши да приеме в каноничната църква чрез покаяние и миропомазание християни-старостилци, които желаят да се върнат в лоното на БПЦ.  

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Васил Гунев каза:

    Лично аз много болея за старостилния разкол. Тук пише „В началото на лятото група от тази общност премина под омофора на каноничния български патриарх и Светия Синод на БПЦ.“. Това е голяма новина за мен. Може ли повече подробности ? Аз знам единствено за случая със свещеник Валентин Тодоров, който в последствие си се върна обратно при Фотий. И така, има ли в крайна сметка старостилци, завърнали се в БПЦ ?

  2. ШаганИни каза:

    Старостилният разкол не е регистриран по Закона за вероизповеданията. Това вероизповедание никога не е било регистрирано в България, нито по Закона за изповеданията до 2002 г.
    Търсете в Гугъла списъците на вероизповеданията в България и ще се уверите сами.
    От т.нар. покаяли се всъщност един единствен свещеник е писал до Синода на БПЦ, за да го вземат при тях. Това е всичко.
    Обаче все пак, много е интресно как старостилния разкол не е преследван нито от БПЦ, нито от държавата, за разлика от Пименовия и Инокентиевия Синод, нали? Сещате ли се защо?

  3. Свещеник каза:

    ШаганИни, представа нямам. Не мога да се сетя. Кажи, моля те.

  4. Бако каза:

    Само не намесвайте държавната сигурност,ДС вече не съществува.Мен ме тревожи друг проблем.Найлоновите торбички, даващи се във всеки магазин,дори за най-дребната покупка.След това,пликовете се изхвърлят в боклука и замърсяват почвата.Дали примерно,американските граждани пазаруват с найлонови торбички?Интересен въпрос,не смятате ли?Вие ми кажете,кой е виновен за пазаруването със пликове в България?
    За разцепването на Българската Правословна Църква,отговорни са силните на века и техните подчинени доброволци.Умела импровизация,създава,подчинява и управлява цял свят,без значение от държавни граници.Проста истина.Старостилната Църква,по мое мнение е създадена с точен план-проект.Дали има Благодат в тази църква?Труден отговор,откъде да знам.Не знам.Още по лошо е,че се съмнявам дали официалната БПЦ сама не отхвърля Божията благодат,служейки винаги на силните и не защитавайки слабите.Като нищо бих станал старостилец,евангелист и всякакъв за да ми обърнат внимание и се почувствам обичани.

  5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Филипп (Рябых), иг. Православие и политика в послании святого Патриарха Константинопольского Фотия князю болгарскому Михаилу о должности княжеской. – http://www.bogoslov.ru/text/1180278.html