Връчиха наградите от Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“



На 23 октомври в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ бяха връчени наградите от Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“.

Организатори на първия по рода си конкурс, посветен на библейските послания, са Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет порталът Православие.БГ.

Членовете на журито и инициаторите на конкурса споделиха радостта си от факта, че една от основните цели на конкурса е постигната – да провокира и покаже, че боговдъхновеното слово на Свещеното Писание говори на езика и за проблемите на съвременния човек и го вдъхновява за размисъл над вечните теми в Книгата на книгите.

Конкурсът бе разделен в две възрастови категории – ученици от 8 до 12 клас и автори над 19 години.
Участниците имаха възможност да изберат от общо осем теми от Новия и от Стария Завет.

Журито в състав: Белоградчишки епископ Поликарп, доц. д-р Ивайло Найденов –  преподавател по Стар Завет в Богословския факултет на СУ, Александър Шпатов – писател, д-р Владимир Игнатов, преподавател по литература във Фреската гимназия и асистент по българска литература в СУ,  Пламен Сивов – изпълнителен директор на фондация “Покров Богородичен”, редактор в Православие.БГ, определи победителите в двете възрастови групи и раздаде и осем поощрителни награди.

Доц. д-р Ивайло Найденов връчи двете специални награди (всяка в размер на 200 лв.) на Библейската библиотека. Носител на Специалната награда в групата „Над 19 години“ стана Калин Михайлов, доцент, преподавател по западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, а в групата на учениците носител на Специалната награда стана единайсетокласникът Ангел Димитров от Националната гимназия за древни езици и култури. И двамата автори бяха избрали да посветят есето си на темата „Обновата на човека, зададена от Спасителя“. Доц. Найденов уточни и основния критерий, по който са избрани отличените със специалната награда на Библейската библиотека – не толкова емоционалният, а по-научният подход и доброто богословско съдържание.

Доц. Найденов сподели повече и за Библейската библиотека на Богословския факултет на СУ като уникално място с над 10 хиляди издания, посветени на библейското знание, на повечето от модерните европейски езици. Място, което е отворено не само за студентите по богословие, но и за всеки, който се интересува от библейската тематика.

Писателят Александър Шпатов и Владимир Игнатов, преподавател по литература във Френската гимназия в София, връчиха наградите във възрастовата група на учениците. Първа награда на Православие.БГ (300 лв.) отиде при 16-годишната Любомира Димитрова от Свищов за есето й „Каин и Авел – последици от братоубийството“. Носител на Втора награда (200 лв.) е 18-годишната Елена Таракова от Петрич, която бе избрала темата „Любовта в Посланията на свети апостол Павел“. Есето „Христос и фарисеите“ на 18-годишния Василен Василев получи третата награда (100 лв.).

Всички отличени ученици в конкурса получиха и по екземпляр от новия превод на Библията, благодарение на Българското библейско дружество.

Пламен Сивов, редактор в Православие.БГ и изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, връчи наградите във възрастовата група „Над 19 години“. Първата награда отиде при Мария Павлова от Пловдив за есето й „Благовестената от апостол Павел свобода, Алфа и Омега на спасението“. Втора награда спечели Иван Симеонов от София за есето „Грехопадението и изгубеният рай според книга Битие“. Третата награда отиде при Елизабета Георгиева от София, която бе посветила есето си на темата „Обновата на човека, зададена от Спасителя“.

Бяха раздадени и няколко поощрителни награди, които отидоха при: Румяна Попова-Бакърджиева, Мария Найденова, Борислав Димитров, Спас Терзиев, Димо Русев, Александър Лютов, Рукийе-Айше Егели и Лина Борджиева. Те получават почетна грамота, книги от издателство „Омофор“ и издания от поредицата „Библейска библиотека“ на Богословския факултет на СУ.

В празничната вечер, след връчването на наградите, публиката имаше възможността да чуе и библейската беседа на доц. д-р Димитър Попмаринов на тема „Живата връзка между Предание и Писание“.

На 1 ноември – Деня на народните будители, всички наградени есета ще бъдат публикувани в Православие.БГ.

Доц. д-р Ивайло Найденов връчва Специалната награда на Библейската библиотека на Калин Михайлов

Ангел Димитров, носител на Специалната награда на Библейската библиотека във възрастовата група на учениците

Любомира Димитрова, носителката на Първа награда на Православие.БГ във възрастовата група на учениците

Елена Таракова от Петрич бе отличена с Втора награда във възрастовата група на учениците

Василен Василен, носител на Трета награда във възрастовата група на учениците

Мария Павлова от Пловдив стана носител на Първата награда във възрастовата група „Над 19 години“

Иван Симеонов, носител на Втората награда в групата „Над 19 години“

Елизабета Георгиева, носителката на Трета награда във възрастовата група „Над 19 години“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...