Връщането към християнската етика трябва да мине през едно ограмотяване на вярата, счита Юри Дачев


“Тези 40 години на абсолютно преследване на възпитанието в християнски дух, на религиозна грамотност ще има да ги плащаме поне още толкова. Така, че не мисля, че губим нещо сега в момента, защото доста отдавна са ни се размили тези християнски ценности. Това, разбира се, е драма за нацията”, заяви в интервю за Агенция Фокус Юри Дачев, бивш зам.-министър на културата в правителството на Иван Костов, в отговор на въпрос дали загубата на християнските ценности се отразява върху кризата в семейните отношения в съвременното българско семейство.

Според него връщането към християнската етика ще се реализира от младите хора, тези, които сега растат. Юри Дачев счита, че те трябва да минават през едно не грубо, но достатъчно осмислено религиозно възпитание, което той нарича “ограмотяване на вяра”. “Това са неща, които трябва да се почнат от рано, защото другите поколения са загубени”, категоричен е Дачев.

Той сподели, че не е гледал филма за живота на Иисус Христос, чиито безплатни прожекции организира неправителствена организация, но винаги се радва на произведения с подобни сюжети. “Тези филми няма как да не са атрактивни и да не събудят вниманието на децата. Лично аз се дразня, когато появата на един такъв филм веднага предизвиква някаква реакция за вярност към канона … за отделни нюанси. Иначе не знаем какво точно трябва да правим, но като се появи нещо такова, по неизвестни причини ставаме много ревностни християни и по-католици от папата”, изтъкна Юри Дачев.

Според него това е добра инициатива, “стъпка да бъде привлечено вниманието на един кръг възрастова аудитория”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...